Şehirler bitkilerle aydınlanacak
DHA

Türkiye'de ilk kez yapılan EXPO 2016 Antalya Bıpp Uluslararası Bitki Islahı Proje Pazarı'nda, GTÜ Doktora öğrencisi ve Kimya Bölümü Proje Asistanı Murat Şahin'in sunduğu projenin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Şehirler bitkilerle aydınlanacak

IŞIK SAÇAN CANLILARIN GENLERİ, BİTKİLERE İŞLENECEK

Aydınlatma ve enerji verimliliği konularında çalışan Şahin'in, Organik Işık Yayan Bitkiler Projesi'nde ateş böceği, deniz anası gibi ışık saçan canlıların bu özelliklerinin bulunduğu genler alınıp bitkinin tohumuna tümörlenecek. Bitki de onu vücuduna yaymaya başlayacak. Böylece ışık içeriği taşıyan moleküller ışık saçtıkça, bitki de etrafına ışık yayacak. Bu sistemle oluşturulan bitkiler ve ağaçlar parlak ışık yayarak, elektrik enerjisi kullanılmadan aydınlatma ihtiyacını karşılayacak.

Şehirler bitkilerle aydınlanacak

Kimya, ziraat, moleküler biyoloji ve genetik gibi farklı disiplinlerin bir araya gelerek GTÜ laboratuvarlarında hayata geçirmeyi planladığı bu proje için hazırlıklarına başlayan genç bilim adamı Şahin, “Türkiye’de aydınlanma için yılda 40 milyar lira, sadece D-100 karayolunu aydınlatmak için ayda 2 milyon lir harcanıyor. Bunun için yapılacak her katkı devlete ciddi paraların geri dönmesi anlamına gelecek. Sokak lambalarının yerine ışık saçan ağaçların, evlerimizdeki aydınlatmanın yerini bitkilerin almasını sağlayacak bu çalışma sonucunda katma değeri yüksek, enerji konusunda verimlilik sağlayabilecek ürün elde etmeyi planlıyoruz. Bu bitkileri ilk olarak üniversitemizde kullanmayı çok istiyorum" dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)