Şehirlerin ve camilerin silüeti düzenlenecek
AA

s

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yurt genelindeki camilerin silüeti ve iç yapısına yönelik yeni bir konsept ortaya çıkarılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, sağlıksız yapılar ile depreme dayanıksız yapılara da değinerek, "Ciddi bir deprem riski karşısında birçok şehirdeki, evlerimiz, konutlarımız, iş yerlerimiz yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. 1999'dan önce yapılmış, ruhsatını almış yapılarımızın büyük bir çoğunluğunun tehlike içerisinde olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Özhaseki, şehir silüeti ile ilgili de değerlendirmede bulunarak, "Bizim kimliğimizi yansıtan mimari silüetlerin nasıl olacağı, bir şehir silüetinin nasıl olacağı, içindeki yaşam biçimlerinin nasıl olacağıyla ilgili de çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Özhaseki, bu noktadan sonra şehirleri yıkıp geriye gitmenin mümkün olmadığına işaret ederek, "Bundan sonrası ile ilgili gelişmelerde çok rahat 'uydu kentler' vasıtasıyla kimlikli kentler oluşturabiliriz. İki sağlıklı kentler oluşturabiliriz. Üçüncü olarak da bunu çok değişik isimlerle veriyoruz ama 'akıllı kentler' diyebiliriz, 'yeşil kentler' diyebiliriz, 'ekokentler' de diyebilirsiniz. Bunlar da oluşacak. Yani yağan suyu bile alıp dışarıya heder etmeyen, enerjisini kendi üreten, kendi içerisinde dışarıyı çok kirletmeyen, atıklarını değerlendirebilen, tabiatla iç içe doğal bir yaşam biçimini de önceleyen bir kent modeli ortaya çıkarabiliriz. Şu anda onun üzerinde çalışıyoruz zaten değişik örnekler var."

GECEKONDU CAMİLER OLMAMASI LAZIM

Bu uygulamayı sadece "akıllı kentler" konseptinde yapmadıklarını belirten Özhaseki, Diyanet İşleri Başkanlığı ile de camiler konusunda özel bir çalışma yürüttüklerini açıkladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)