Şehirlerde kentsel dönüşüm başlıyor

Şehirlerde kentsel dönüşüm başlıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunu onayladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kanun, riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini oluşturmak üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair esasları düzenliyor.

Kanuna göre, riskli yapıların tespiti, yapı malikleri veya kanuni temsilcilerince, masrafları kendilerine ait olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kuruluşlara yaptırılacak.

RİSKLİ YAPILAR YIKILACAK

Riskli yapıların tespiti, bakanlığın verdiği sürede yaptırılmazsa, Bakanlık veya belediyeler ile il özel idarelerince yapılacak.

Belediyelerin, kamunun mülkiyetinde ve kullanımında olan yerler için kentsel dönüşüm kararları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca alınacak.

Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında bulunan yerler de Bakanlar Kurulu kararıyla bakanlığa veya TOKİ'ye bedelsiz devredilebilecek.

Hazine dışındaki kamu idarelerin mülkiyetinde olan taşınmazlar da TOKİ'ye veya belediyeye bedelsiz devredilebilecek.

Yenileme projelerinin gerektirdiği uygulamalar, verilen süre içinde yapı malikince yapılmadığı takdirde il özel idaresi veya belediye tarafından yapılarak masrafı yapı malikinden tahsil edilecek

Afet riski taşıyan yerleşim merkezlerindeki aileler, orman veya mera vasıflı alanlara ve Hazine'nin özel mülkiyetinde olan yeni yerleşim yerlerine yerleştirilecek.