Şehit yakınları ve gaziler için yasa teklifi

Şehit yakınları ve gaziler için yasa teklifi

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, şehit yakınları ve gazilere yeni haklar tanınması için yasa teklifi hazırladı.

ŞEHİT YAKINLARINA DAHA ÇOK İŞ İMKANI

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Buna göre, genel, katma ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan her nevi teşebbüs veya bağlı ortaklıklar, Devlet Memurları Kanunu'na tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının yüzde 2'sini şehit yakınlarının istihdamı için ayıracak.

GAZİLERE FAİZSİZ KONUT KREDİSİ

Teklif, terörle mücadele kapsamında şehit olanların ailelerinde bir kişiye tanınan iş hakkını ikiye çıkarıyor. Bu hak, şehidin eşi veya çocukları tarafından kullanılabilecek. Ayrıca, 2008 yılının Ekim ayından sonra memuriyete başlayanlardan harp malulü olanların da faizsiz konut kredisinden yararlanmasına imkan tanınıyor.

ŞEHİT ANNE-BABASINA MAAŞ İÇİN ŞART KOŞULMAYACAK

Teklifle, kamu işyerlerinde yüzde 2 oranında eski hükümlü işçi çalıştırma yükümlülüğünden, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralanmış, fakat maaşa hak kazanamayacak derecede malul olan erbaş ve erler de yararlanacak.

Harp malulü, Terörle Mücadele Kanunu ve Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanundaki görevlerin ifası dışında (nöbet, atış, tatbikat, manevra gibi görev ve hizmetler) şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarına maaş bağlanabilmesi için aranan muhtaçlık şartının kaldırılmasını içeren teklif, anne babaya ödenen bu bu maaşa alt taban getirirken, ödenecek toplam miktarın Hazine'den SGK'ya tahsil edilmesini de öngörüyor.

Teklifle, vazife malulleri ve şehitlerin çocukları yüksek öğrenim kurumlarına katkı payı ödemeyecek, devlete ait yurtlardan ve yüksek öğrenim kredilerinden öncelikle yararlanacak.