Şeker Ahmet Paşa kimdir

Şeker Ahmet Paşa kimdir

Şeker Ahmet Paşa, natürmort ve manzara resimleri ile ünlüdür.

1841 yılında, Üsküdar'da doğan Şeker Ahmet Paşa'nın gerçek adı Ahmet Ali'dir.

Çocukluk hayatını İstanbul'da geçiren Ahmet Paşa, 1885 yılında tıp eğitimi görmek için başladığı Tıbbiye Mektebi'ndeki tahsilini yarıda bırakarak Harbiye Mektebi'ne geçti.

Tıbbiye yıllarında başladığı ve Harbiye'de de devam ettirdiği resim hayatı, Sultan Abdülaziz'in dikkatini çekmesini sağladı. 1863 yılında, bizzat sultan tarafından Paris'e, resim eğitimi almaya gönderildi.

Paris'te, Boulanger ve Gerome atölyelerinde çalıştığı zaman diliminde, Corot, Coubert ve Daubigny gibi ünlü ressamlardan etkilenen Ahmet Paşa, 1869 yılında, Paris'te açtığı ve yağlıboya çalışmalarının yanı sıra Abdülaziz'in karakalem bir portresini de içeren sergi ile birlikte mezun oldu.

Fransız-Alman harbinin başlaması ile birlikte Fransa'da kalmak için sebebi kalmayan Ahmet Paşa, 1871 yılında Osmanlı'ya geri döndü. İstanbul'da, Tıbbiye Mektebi'nde resim öğretmenliği görevine atandığı bu yıllarda, karakteristik özelliklerinden dolayı "Şeker" lakabı aldı.

27 Nisan 1873 yılında, resim öğretmeni olarak çalıştığı Bayazıt Zeyrek Kaptan-ı İbrahim Paşa Mektebi'ndeki öğrencileri ve çalışma arkadaşları ile birlikte Osmanlı'daki ilk resim sergisini açtı. O döneme kadar Osmanlı'da dinsel motiflerden öteye gitmemiş olan resim sanatının ilk Batı'laşma örneklerinden birisi olan bu sergi ile birlikte modern resim sanatı ve akımları da Osmanlı'da başlamış oldu.

Padişahın da taktirini kazanmış olan Ahmet Paşa, ilk olarak padişah yaverliği görevine getirildi, bunu sırasıyla 1884'te Mirliva (Tuğgeneral), 1890'da da Ferik (Tümgeneral) rütbeleri izledi. Şeker Ahmet Paşa, 5 Mayıs 1907 yılında, İstanbul'da kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumdu. Cenazesi, Sokullu Mehmet Paşa Türbesi'ne defnedildi.

Şeker Ahmet Paşa, resimlerinde doğa manzaraları, hayvan portreleri gibi konuları işlemiş, insan figürlerinden ise uzakta durmuştur. Asıl ustalığını gerçekleştirdiği alan olarak ise natürmort gösterilmektedir. Resimlerinin önemli bir bölümü İstanbul ve Ankara Resim Heykel Müzeleri ile, Sakıp Sabancı Müzesi ve bazı özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

Önemli eserleri; Geyikli Peysaj, Bursa'da Bir Orman, Karpuzlu Natürmort, Kendi Portresi, Talim Yapan Erler.