Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda kazı çalışmaları başladı
İHA

Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da adlandırılan, üzerindeki yazı ve şekillerle her biri sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşlarını bünyesinde barındıran tarihi mezarlıkt,a titiz bir çalışma var.

"TEMİZLİĞE BAŞLADIK, SENEYE DE DEVAM EDECEĞİZ"

Kazı çalışmaları, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recai Karahan başkanlığında yürütülüyor.

Prof. Dr. Karahan, Selçuklu Meydan Mezarlığı’ndaki çalışmalar hakkında gazetecilere yaptığı açıklamada, "İlk etapta geçen yıldan yarım kalan güzergahımızda liken temizliğiyle başladık. Daha sonraki dönemlerde ise taş tümlemeleri ve akabinde çevre düzenlenmesi, otların biçimi şeklinde yine her seneki gibi ile devam edeceğiz. Bu çalışmaların sonucu olarak da elde ettiğimiz verileri kışın arazide çalışamadığımız dönemlerde çizimlerini yaparak ve transkriptlerini yaparak değerlendireceğiz.” dedi.

Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda kazı çalışmaları başladı

Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda kazı çalışmaları başladı

"HER GÜN 10 TURİST KAFİLESİ AĞIRLIYORUZ, AHLAT ÖNEMLİ BİR YER"

Ahlat’ın gündemde olan bir yer olduğunu ifade eden Selçuklu Meydan Mezarlığı Kazı Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ahlat son zamanlarda ziyaretçi akınına uğruyor. Ahlat’ın geçmişi hakkında burada çok fazla bilgiye gerek yok. Herkes biliyor Ahlat çok önemli bir yer, çok değerli bir yer. Artık bizim Ahlat’ın geleceğinden bahsetmemiz gerekiyor. En önemli olaylardan bir tanesi Sayın Cumhurbaşkanımızın Ahlat’ta bir köşk yaptırması ve Malazgirt Zaferi kutlamalarını Ahlat’tan başlatması şeklinde söyleyebiliriz. Bir ikincisi Sakin Şehir statüsüne girmiş olduğumuzdan dolayı buranın önemi gittikçe artmaktadır. Biz burada her gün hemen hemen 10 tane tur ağırlamaktayız. Yazın bunlar daha da çok artacağa benziyor."

Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda kazı çalışmaları başladı

BİN TAŞ TEMİZLENDİ

Mezarlıkta özellikle önceliği taş temizliğine verdiklerini belirten Prof. Dr. Karahan, “Şimdiye kadar bin civarında taş temizlendi. Bizim hedefimiz, bu yıl bilhassa kuzey yönüne doğru giden güney-kuzey yönündeki travers yolun iki tarafındaki en azından 5’er, 10’ar taşı temizleyerek gitmektir. Eğer imkanlarımız el verirse ki Bakanlığımız bize oldukça destek veriyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Çok çok dağılmamış, kırılmamış olan 50’ye yakın taş var. Onlar şimdilik tespit ettiğimiz, yer altında tespit edeceklerimiz de var. Bunları da ayağa kaldırmak ve tümlemek de hedeflerimiz arasında görülüyor.” diye konuştu.

Selçuklu Meydan Mezarlığı’nda kazı çalışmaları başladı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)