Şempanzeler taş-kağıt-makası çocuklar gibi oynuyor
AA

Primates adlı dergide yayımlanan araştırmada, Japonya'daki Kyoto Üniversitesinden Jie Gao, şempanzelerin ve çocukların taş-kağıt-makas öğrenme kabiliyetlerini karşılaştırdı.

Gao'nun araştırma ekibi, şempanzelerin (Pan troglodytes) karmaşık hareket kalıplarını öğrenip öğrenemeyeceğini anlamak için, taş-kağıt-makas oyununu kullandı.

Şempanzeler taş-kağıt-makası çocuklar gibi oynuyor

7 ŞEMPANZE KULLANILDI

Kyoto Üniversitesinde bulunan Primat Araştırma Enstitüsünde yaşayan farklı yaş ve cinsiyetlerden 7 şempanzenin yer aldığı deneyde, şempanzelere bilgisayara bağlı dokunmatik ekranda taş-kağıt-makas üçlüsünden ikisi gösterilerek güçlü olan şıkkı seçmeleri istendi.

Şempanzeler taş-kağıt-makası çocuklar gibi oynuyor VİDEO

307 KERE GÖSTERİLDİKTEN SONRA ÖĞRENDİLER

Şempanzeler sırayla kağıt-taş, taş-makas ve makas-kağıt kombinasyonlarını öğrendi. Daha sonra bu ikili kombinasyonlar şempanzelere rastgele gösterildi. Şempanzelerden 5'i ortalama 307 gösterimden sonra taş-kağıt-makas oyununu öğrenmeyi başardı.

Araştırma sonuçları şempanzelerin, oyunun temelindeki dairesel ilişkiyi öğrenebildiğini ancak makas-kağıt ikilisini daha uzun sürede öğrendiğini yani döngüsel ilişkiyi tamamlamakta zorlandığını gösterdi.

Şempanzeler taş-kağıt-makası çocuklar gibi oynuyor

ÇOCUKLAR 5 SEANSTA ÖĞRENDİ

Ekip, şempanzelerin öğrenme süreciyle çocuklarınınkini karşılaştırmak için oyunu, yaşları 3-6 arasında değişen 38 anaokulu öğrencisine de öğretti. Çocuklar, öğrenme sürecinde zorluk çekmezken, ortalama 5 seansta oyunu kavradı.

Gao, çocuklardan 50 aydan büyük olanların oyunda daha başarılı olmasının çocukların döngüsel bir ilişkiyi ve çapraz problemleri 4 yaş civarında öğrendiğini gösterdiğini belirtti.

Şempanzeler taş-kağıt-makası çocuklar gibi oynuyor

YAŞINDAKİ ÇOCUKLARLA ŞEMPANZELER BENZİYOR

"Şempanzelerin, taş-kağıt-makasın karmaşık gösterimindeki performansları 4 yaşındaki çocuklarınkine benzerdi." diyen Gao, araştırmanın sonuçlarının yaş ve cinsiyetin farklı türlerde döngüsel ilişkiyi anlamaya yönelik diğer çalışmalara ilham kaynağı olmasını beklediğini kaydetti.

ZİHİNSEL KABİLİYET GEREKİYOR

Taş, kağıt ve makası simgeleyen el işaretlerinin kullanıldığı oyunda kağıt taşı, taş makası, makas da kağıdı her zaman yeniyor olarak kabul ediliyor. El işaretleri arasında doğrusal bir ilişkinin bulunmadığı oyundaki bu çapraz ilişkiyi anlamak gelişmiş bir zihinsel kabiliyet gerektiriyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)