Sıfırcı Hoca komik olmaya başladı

Sıfırcı Hoca komik olmaya başladı

Tunus'u 23 yıl yöneten Bin Ali, ülkedeki sermayeyi elinde tutan zenginlerle birlikte kaçtı. Ardında 50 milyar dolar borç bıraktı. Reyting şirketi Moody's dün ülkenin notunu kırdı. Ama "sıfırcı hoca"ya göre Tunus'a yatırım yapmak Türkiye'ye göre daha güvenli olmalı!

TUNUS'A EN BÜYÜK DESTEK (!)

23 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali iktidarının devrilmesinin ardından kaosa sürüklenen Tunus'a en büyük destek(!), uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından geldi.

Suların durulmadığı ülkeden kaçan eski devlet başkanı Bin Ali ve ülkenin önde gelen işadamları, tüm varlıklarını yurtdışına kaçırdı. Türkiye gibi ülkelere karşı buluttan nem kapan reyting kuruluşları ise ekonomisi çökme noktasına gelen Tunus için fazla telaşlanmadı. ABD'li reyting şirketlerinden Fitch ve Standard & Poors (S&P), Fransa'nın gölgesindeki Tunus'u negatif izlemeye alırken, sadece Moody's ülkenin yerel ve yabancı para cinsinden devlet tahvili notunu Baa2'den halen yatırım yapılabilir seviye olan Baa3'e indirdi.

TUNUS'UN NOTU TÜRKİYE'DEN YÜKSEK

Notun görünümünü ise durağandan negatife çevirdi. IMF desteği olmadan uyguladığı 2010 bütçesi ile tam not alan ve piyasaların istikrarlı pazar olarak gösterdiği Türkiye'nin notu ise Ba2. Yani halen yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe aşağısında. Kısacası, uluslararası reyting kuruluşları S&P, Moody's ve Fitch'e göre ateşin ortasındaki Tunus'un borcunu ödeme kabiliyeti, koyduğu mali hedefleri tutturan ve piyasaya güven veren Türkiye'den daha yüksek.

TUNUS YATIRIM YAPILABİLİR, TÜRKİYE DEĞİL

Diğer reyting kuruluşlarının Türkiye'ye karşı tutumu da Moody's'ten farklı değil. Kaosun yaşandığı Tunus için yatırım yapılabilir seviye anlamına gelen BBB notunu düşürmeyen S&P, Türkiye'nin BB olan notunu artırmayarak yatırım yapılabilir seviyenin dışında tutuyor. Fitch'in Tunus notu ise BBB olurken, Türkiye'ninki yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altındaki BB+ seviyesinde.

SEBEP REJİM DEĞİŞİKLİĞİ

ABD'li reyting şirketi Moody's, Tunus'un yabancı para cinsinden tahvil tavanını A3'den Baa1'e ve yabancı para cinsinden mevduat tavanını Baa2'den Baa3'e, kısa vadeli kredi notunu P-2'den P-3'e indirdi. Diğer tüm notları ise teyit etti. Moody's not indirimine neden olarak beklenmedik rejim değişikliğinin yol açtığı istikrarsızlığı gösterdi.

BORCU 50 MİLYAR DOLARI AŞIYOR

Artan yolsuzluklar, işsizlik ve yükselen gıda fiyatları ile toplumsal isyanın yaşandığı Tunus'un dış borçları 24 milyar dolar seviyelerinde ve toplam borcu 50 milyar doları aşıyor. İşsizliğin yüzde 14'ü aştığı 10.5 milyon nüfuslu ülkede, kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 40 seviyelerinde.

Ülke ekonomisi inde belirsizlik hâkim

Ülkede yaşanan kaosun ardından kurulan yeni hükümetin sadece bir gün ayakta kaldığı Tunus'ta hem politik hem de ekonomik açıdan bir belirsizlik hakim. Bu da Tunus'ta yatırım yapan ya da yapmayı düşünen yatırımcıları kaygılandırıyor. Zeynel Abidin Bin Ali'nin yakınında bulunan ve ülke ekonomisinde söz sahibi olan Tunuslu işadamlarının da ülkeyi terkettiği öğrenildi. Krizdeki Tunus'un yakın zamanda uluslararası kuruluşlardan mali yardım alabileceği konuşuluyor.

İsviçre ve Fransa varlıkları donduracak

Tunus'u terk eden eski devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin yurtdışındaki mal varlığı hakkında inceleme başlatılıyor. Tunuslu sivil toplum örgütleri ve insan hakları derneği, İsviçre ve Fransa'ya, devrik lider ve ailesinin mal varlıklarını dondurulması için başvuruda bulundu. Bin Ali ve ailesinin Fransa'da ki mal varlıklarının toplam değerinin 5.5 milyar doları bulduğu tahmin edilirken, İsviçre'de de gizli hesaplara sahip olduğu belirtiliyor. İki ülke, konuyu araştıracağını açıkladı. (Sabah)