Simon Bolivar kimdir

Simon Bolivar kimdir

Simon Bolivar Güney Amerikalı bir devlet adamıdır. Güney Amerika'daki devletlerin İspanya egemenliğinden kurtulup hürriyet kavuşmaları amacıyla hareket ettiğinden, “Büyük Kurtarıcı” diye anılır.

Bolivar, o zaman bir İspanyol kolonisi olan Venezuela'da doğdu. Ailesi İspanyol asıllı olduğundan, Simon Bolivar'ı öğrenimi için Madrid'e gönderdiler. Madrid'de hukuk okuyan Bolivar bir süre Avrupa'da dolaştıktan sonra 1801 de Maria Teresa ile evlenerek Venezuela'ya döndü.

1810′da, eski milliyetçilerden Francisco Miranda'nın yapmayı kararlaştırdığı ihtilale katıldı. İhtilal başarısızlıkla sonuçlandığı halde, Bolivar hiçbir zaman cesaretini kaybetmedi. 1811′de Curaçao Adasına, oradan da Cartegena'ya giderek ihtilalcilerle anlaştı, bugün İspanya tarihinin en önemli klasiklerinden sayılan “İhtilal Bildirileri” ni yayınladı.

1819′da Venezuela'da, And Dağlarını aşarak, Nueva Granada'ya geçti, bu iki devleti Kolombiya adı altında birleştirdi. İspanyol askeri birliklerini buradan çıkardıktan sonra Ekvador ve Peru milliyetçilerine yardım etti. 1822′de Arjantin ve Şili ihtilal lideri Jose de San Martin ile birleşti, fakat İspanyollara karşı tutulacak siyaset konusunda anlaşamadıklarından buradan ayrılan Bolivar, kendini Peru diktatörü ilan etti. 1824′de İspanyollar ile yaptığı savaşı kazandıktan sonra, Peru'daki İspanyol idaresine son verdi. 1825′de Peru'nun güney illeri birleşerek başlı başına bir devlet kurdular, kurtarıcılarını şerefine uygun olmak üzere buraya Bolivya adını verdiler. Kısa bir süre sonra Bolivar'ın hareketi, kral veya diktatör olmak şeklinde yanlış anlaşıldığından, öldürülmesi için bir suikast hazırlandı fakat başarı sağlanamadı.

Bolivar'ın Güney Amerika devletlerini tek idare altında toplama gayretleri 1825′de Panama'da kurulan Pan-Amerikan konferansı ile sonuçlandı. Bolivar, Kolombiya başbakanı oldu. 1830′da Venezuela'nın Kolombiya'dan ayrılması üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Artık sağlığı da bozulmuştu. Birksaç gün sonra da büyük bir ümitsizlik içinde “Birlik” diye bağıra bağıra öldü. Naaşı 1832′de törenle Caracas'a götürülerek milli mabede gömüldü. Değeri ancak öldükten sonra anlaşılan Bolivar için Bogota ve Lima'da heykeller dikildi. Büyük değer taşıyan mektupları da 1866′da New York'ta yayınlandı.