Sınırda büyük temizlik başladı

Sınırda büyük temizlik başladı

Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Suriye sınırında bulunan Antik Kent'te mayınların temizlenmesi işleminin tamamlanmasının ardından yeni gümrük kapısının yapılacağı alanda mayın temizliği başladı.

156 DÖNÜMLÜK TEMİZLİK BAŞLADI

Gaziantep Valiliğinin açtığı ikinci mayın temizliği ihalesini kazanan firma 156 dönümlük alanda mayın temizliği başlattı.

Karkamış Antik Kenti'nde olduğu gibi yeni yapılacak olan gümrük sahasında da mayın temizleme işinin ihalesini 469 bin TL bedelle kazanan inşaat firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Murat Keklik, 10 gün önce mayınlı alanda çalışmalara başladıklarını, çalışmaları üç ayda bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ekipte 15 yerli ve BM'den akredite olan 10 yabancı gözlemci olduğunu ifade eden Keklik, şu anda mayınlı alana yabancı ekiplerin giremediğini, yine bir ilki gerçekleştirip uzaktan kumandalı makine ile şu ana kadar 50 dönümlük alanda mayın patlatıldığını belirtti Yabancı gözlemcilerin mayınlı alana girmesi için Genelkurmay'dan izin beklediklerini ifade eden Keklik şunları söyledi:

"Hafta sonuna kadar bu iş çözülmezse Birleşmiş Milletler çalışmayı durdurabilir. Alana girecek olan yabancı ekiplerin sahaya girmesi için izin başvurusunu 40 gün önce, yani 26 Temmuz 2011'de yaptık. Valilik de gerekli yazışmayı yaptı. Ama biz Valilikten yer teslimini aldık ve 10 gün önce işe başladık, fakat alana makinelerle girecek olan ekipler için daha izin gelmedi. Şu anda biz de uzaktan kumanda makine ile mayın patlatma işi yapıyoruz. Yabancı ekiplere gerekli izin verilmezse Birleşmiş Milletler işi durduracak. Bir an önce iznin verilmesi gerekiyor ve bizim de 3 ay gibi bir sürede mayınları temizleyip yeri teslim etmemiz gerekiyor."

Yabancı gözlemcilerin sahaya girerek mayınlı alanda yapılan çalışmaları görüp rapor hazırlamaları gerektiğini ifade eden Murat Keklik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kişiler aynı zamanda NATO tarafından kabul görmüş uzman kişiler. Alana giremezlerse işi durdurmak zorundayız. Sözleşmemize göre, bakanlıklar arası görüşmede 15 gün içinde yabancılara sahaya giriş izni verilecekti. Buna rağmen 20-25 gün önceden başvuru yaptık, ancak 40 gün oldu halen izin çıkmadı. Yabancı gözlemciler sahaya giremiyor, yani bunlar Birleşmiş Milletler tarafından tespit edilen akredite olan gözlemciler. Sahaya girip temizlenen alana rapor verecekler. Görmeden tespit yapmadan bu raporu veremezler. Şu an onlar tel örgünün dışından bakmakla yetiniyorlar. İnşallah kısa sürede izin problemini çözer, mayınla ilgili problemi aşmış oluruz. Eğer sorun çözülmezse tazminat hakkımız doğacak."

YENİ MODERN BİR GÜMRÜK KAPISI

Türkiye ile Suriye arasında vizelerin kaldırılmasıyla birlikte ekonomik sosyal ilişkilerin artması sonucu, Karkamış'ta yeni modern bir gümrük kapısı yapılması planlanmıştı.

Karkamış ilçesindeki mevcut gümrük kapısının yerini alacak yeni gümrük kapısının temelinin bu yıl, 156 dönümlük mayınlı alanın temizlenmesi ve çevre yollarla ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından atılması planlanıyor.

Mevcut kapının yerinin değiştirilerek, yeni kapının yapılacağı 156 dönümlük yerde mayınların temizlenmesiyle ilgili Milli Savunma Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Valilik arasında protokol imzalandığı bildirilmişti.

Mayınların temizlenmesi için gerekli ödenek ayrılırken, TOBB'un gümrük kapısını yap-işlet-devret modeliyle yapacağı ifade edilmişti.