Sınırda milli güvenliği tehdit eden amir görevden alındı

Sınırda milli güvenliği tehdit eden amir görevden alındı

Kobani'de, IŞİD ile PKK/PYD güçleri arasında süren çatışmalarda ölümden kaçan yüzbini aşkın kişi Suruç'tan Türkiye'ye giriş yaptı. İç ve dış güvenlik için hayati önem arz eden istihbarat böylesi bir dönemde iki kat önem kazansa da, Şanlıurfa Emniyeti'ndeki ortaya çıkan skandal, kurumda farklı bir işleyişi gözler önüne serdi.

Yeni Şafak'ın haberine göre, İstihbarat Şube Müdür Yardımcılığı yapan Emniyet Amiri M.B.'nin alt birimlerden gelen istihbari verileri kasıtlı olarak üstlerine bildirmediği, bilgi akışına engel olduğu belirlendi. Polis amirinin sabotajı, hazırlanan raporla da resmiyet kazandı.

BİLGİ AKIŞI SAĞLANMADI

Emniyet Amiri M.B. hakkında hazırlanan raporda, 'Kobani'de YPG ve IŞİD güçleri arasında günlerdir devam eden çatışmalar nedeniyle Kobani'den kaçan çok sayıda kişi Türk sınırına dayandı. Suruç'a gelen gruplar, olayları protesto etti. Çeşitli grupların provokatif eylemlerinden dolayı arbedeler yaşandı. Suruç'taki bu olaylara rağmen, Şanlıurfa İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki üst birimlere bilgi akışı sağlanmadı' şeklinde şoke eden bir ifade yer aldı.

BİLGİ VE BELGELERİ ÜSTLERİNE BİLDİRMEDİ

Skandala ilişkin İstihbarat Şube Müdürü Rüştü Yılmaz'ın hazırladığı raporda, 'Kobani'deki çatışmalar nedeniyle Suruç, Ceylanpınar ve Viranşehir'de birçok eylemin düzenlendiği, alt birim personellerinin tuttukları tutanakla Emniyet Amiri M.B.'ye bilgi ve belge akışını sağladığı, ancak M.B.'nin alt birimlerinden aldığı istihbari bilgi ve belgeleri üstlerine bildirmediğinin tespit edildiği' belirtildi.

2 EKİM'DE AÇIĞA ALINDI

Yaşanan bu istihbarat zaafının ardından M.B. hakkında, polis başmüfettişleri soruşturma başlattı. İncelemenin ardından, istihbarat akışına engel olduğu belirlenen M.B, 2 Ekim'de açığa alındı. Bölgedeki istihbarat zaafiyetinin nelere yol açtığı geçtiğimiz temmuz ayında yaşanan olayda anlaşılmış, Ceylanpınar Belediye Başkanı Menderes Atilla, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın ziyaretlerini takip ettikten sonra ilçeye dönüşünde makam aracında silahlı saldırıya uğramıştı.