Sırbistan Başbakanı'ndan Avrupa'ya Şeşely tepkisi

şeşely

Vuçiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, AP'nin Şeşely hakkındaki kararını kınadıklarını belirterek, bu kararın "rahatsız edici ve hayal kırıklığı yaratan bir karar" olduğunu söyledi.

"SIRBİSTAN ARTIK BİR KUM TORBASI DEĞİL"

AP milletvekillerinin böyle bir karar çıkartarak Sırbistan'ın itibarını azaltmak istediklerini savunan Vuçiç, "Sırbistan artık önemsiz, küçük ve eskiden olduğu gibi bir kum torbası değil" şeklinde konuştu.

Vuçiç, "Sırbistan'ın yalanlarla küçük düşürülmesine izin vermeyeceğini" belirterek, bu kararın "Sırbistan'ın zayıflığının değil, gücünün sonucu" olduğunu ifade etti.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Lyayiç de AP'nin kararının "Hırvat parlamenterlerin provokasyonu" olduğunu ileri sürdü.

AP, ICTY tarafından geçici olarak serbest bırakılan Şeşely’in nefret söylemine karşı Sırp yetkilileri harekete geçmeye çağırmış, Sırp yetkilileri, Şeşely’nin Sırp yasalarını ihlal edip etmediği yönünde araştırma yapmaya ve nefret suçunu cezalandıran yasaları tam anlamıyla uygulamaya davet etmişti.

AP üyeleri ayrıca, "savaş çığırtkanlığı yapan" ve "nefret söylemiyle Sırbistan’ı Avrupalı geleceğinden döndürmeye çalışan" Şeşely’yi şiddetle kınayarak, Lahey'deki mahkemeden Şeşely'in geçici olarak serbest bırakılmasını yeniden incelemesini talep etmişti.

Sağlık sorunları nedeniyle geçici serbest bırakılan Şeşely, ülkesine döndükten sonra iki kez halka hitap etmiş, burada yaptığı konuşmalarda Lahey'de "soykırım" iddiasıyla yargılanan Sırp lider Radovan Karaciç ve eski Sırp general Ratko Mladiç'i kastederek, "Lahey'de hala vatansever Sırpların ve halklarının özgürlüğü için savaşan kahramanların" tutuklu bulunduğunu ifade etmişti.