İki Sırp polisi 53 Kosovalının ölümünden sorumlu
AA

kosova katliam

Eski Yugoslavya ülkelerindeki savaş suçlarını araştıran İnsan Hakları Merkezi (HLC), 1999 yılında Kosova'nın Poklek köyünde 53 kişinin katledildiği olayla ilgili olarak, o dönemde Sırbistan İçişleri Bakanlığına bağlı özel polis biriminde görev yapan iki kişi hakkında "savaş suçu işledikleri" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

HLC'den yapılan açıklamada, 17 Nisan 1999'da Glogovaç şehrine bağlı Poklek köyünde, aralarında 24 kadın ve 23 çocuğun da bulunduğu 53 Arnavut sivilin katledilmesiyle ilgili, o tarihte Sırbistan İçişleri Bakanlığına bağlı özel polis biriminde görevli iki kişi hakkında "savaş suçu işledikleri" gerekçesiyle Sırbistan'daki Savaş Suçları Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi.

Açıklamada, suç duyurusu kapsamında aralarında katliamda hayatta kalan sivillerin ifadelerinin de bulunduğu 26 kanıtın savcılığa teslim edildiği kaydedildi.

OLAY

Sırbistan İçişleri Bakanlığına bağlı polisler, 17 Nisan 1999'da Sinan Muqolli'nin Poklek köyündeki evinin bahçesine girerek, evde saklanan çoğu kadın ve çocuk 53 kişiyi katletti.

Evde saklanan 59 kişi, önce evin önüne çıkarılmış ve detaylı bir şekilde arandıktan sonra yeniden eve girmeleri talimatı verilmişti. Bu arada evin önünde beklemeleri söylenen Sinan Muqolli ve Ymer Elshani kurşuna dizilerek öldürülmüş, ardından Sırp polislerden biri evin camını kırarak, evin içindeki sivillere ateş açmış, odaya el bombası atmıştı.

Evde saklanan sivillerin neredeyse tamamını katleden Sırp polisler, daha sonra evi benzin dökerek ateşe vermişti.

Sadece altı kişinin hayatta kaldığı olayla ilgili hala hiç kimse ceza almadı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)