Sisi'den Katar'a Mısır halkını kaybetmeme çağrısı

Mısır televizyonlarının yayımladığı programda konuşan Sisi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar ve Cezayir'e yönelik açıklamalarda bulundu.

Sisi'den Katar'a Mısır halkını kaybetmeme çağrısı

Sisi, Katar'a yönelik mesajında, "Katar'a, 'Mısır halkını daha fazla kaybetme' diyorum. Halkın büyük çoğunluğu, daha önce hiç görülmemiş bir şekilde Katar ve Hamas'tan çok muzdarip" dedi.

İLK ZİYARET SUUDİ ARABİSTAN'A

Körfez ülkeleri ile ilişkiler konusuna da değinen Sisi, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminden sonra Arap ülkelerinin Mısır'a 20 milyar doları aşan yardımından övgüyle söz ederek, cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk ziyaretini Suudi Arabistan'a yapacağını belirtti.

''ARAP KARDEŞLERİME GÜVENİYORUM''

Sisi, "Arap kardeşlerimiz Mısır'a çok yardımda bulundu. Yapacakları yardım çok önemlidir. Arap kardeşlerime güveniyorum. Onların Araplıklarına, vatanseverliklerine, özverilerine ve bölgedeki yeni durumu anlamalarına güveniyorum" diye konuştu. Geçen dönemde Mısır'ı desteklemesinden dolayı Suudi Arabistan Kralı Abdullah'a teşekkür eden Sisi, Suudi Arabistanlılara ülkelerini şer odaklarına karşı korumaları çağrısında bulundu. BAE'ye de teşekkür eden Sisi, BAE'lilere "Dikkat etmeleri ve ülkelerine sahip çıkmaları" çağrısında bulundu.

''KUVEYT'E DİYORUM Kİ BİZ KARDEŞİZ''

Kuveyt'e yönelik açıklamasında ise Sisi, "Kuveyt'e diyorum ki 'biz kardeşiz'. (Irak-Kuvet savaşına işaret ederek) Siz bir sınavdan geçtiniz, biz de gerçek sınavdayız" ifadesini kullandı. Libya'nın içinde bulunduğu duruma ilişkin ise Sisi, "Libya devleti hızlı bir şekilde geri dönmeli. Libya'daki mevcut durum ve sınırlarını koruyamaması Mısır'a karşı büyük bir tehdit teşkil ediyor" dedi.

''CEZAYİR HAKKINDA KÖTÜ BİR SÖZ SÖYLEMEDİM''

Cezayir halkına da seslenen Sisi, "Cezayir halkına diyorum ki 'ben sizin hakkınızda kötü bir söz söylemedim'. Arap halkının hepsine saygı duyuyorum" diye konuştu. Mısır basını, ülkede bulunan üniversitelerdeki bir grup öğretim görevlisinden oluşan heyet ile perşembe günü görüşen Sisi'nin, "Mısır ordusu güçlü, ülkenin batısında herhangi birine bir şey olursa ordu orada olur. Bu, özgür orduya bir uyarıdır. Herhangi bir durum yaşanıp halktan birisine bir şey olursa ben 3 günde Cezayir'e girebilirim" dediğini yazmıştı.

KINANMIŞTI

Cezayir basını da Sisi'ye ait olduğu savunulan bu açıklamaları ülkelerine söylenmiş kötü sözler olarak kabul etmiş, Mısırlı ve Cezayirli aktivistler sosyal paylaşım sitelerinde açıklamayı kınayan paylaşımlarda bulunmuşlardı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı ise Sisi'nin seçim kampanyası müdürünün söz konusu açıklamanın Sisi'ye ait olmadığını belirttiğini açıklamıştı.