Sisi'nin Almanya ziyareti
AA

sisi

Mısır'ın darbeyle başa gelen Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, resmi ziyaretle geldiği Berlin'de Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Merkel ile bir araya geldi. Her iki görüşme sırasında da es-Sisi bina dışında toplanan göstericiler tarafından protesto edildi.

GAUCK KAPIDA KARŞILADI

3 günlük resmi bir ziyaret için Almanya'ya gelen Sisi'yi, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck,  Cumhurbaşkanlığı Sarayı Schloss Bellevue'nin kapısında karşıladı.

Sisi sarayın şeref defterini imzaladıktan sonra, resmi karşılama için bahçede askeri tören düzenlendi. Gauck'un darbeci Sisi'yi karşıladığı sırada oldukça keyifli olduğu görüldü. İki Cumhurbaşkanı daha sonra basına kapalı bir görüşme yaptı.

Sisi'nin Almanya ziyareti

Sisi'nin Almanya ziyareti

Sisi'nin Almanya ziyareti

Sisi'nin Almanya ziyareti

Sisi'nin Almanya ziyareti

Sisi'nin Almanya ziyareti

SİSİ DIŞARIDA PROTESTO EDİLDİ

İçerde görüşme sürdüğü sırada polis dışarıda toplanmış Sisi karşıtlarına, sarayın uzağındaki bir noktada gösteri yapmalarına izin verdi. Polis, Sisi yanlısı bir başka gruba ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplanmasına izin verdi.

"ÇOCUK KATİLİ SİSİ"

Ellerinde "İdam cezalarını durdurun" ve "Askeri darbeye hayır" yazan dövizler taşıyan Sisi karşıtlarının, "Çocuk katili Sisi" ve "Mursi reisimiz" şeklinde sloganlar atmaları dikkat çekti.

Sisi'nin Almanya ziyareti

POLİS, HİTLER SİSİ PANKARTINA İZİN VERMEDİ

Gösteri sırasında, fotoğrafına bıyık boyayarak Hitler'e benzetilen Sisi pankartına polis el koydu.

Pankartı taşıyan ve polis tarafından kimlik bilgileri alınan Ahmed Elshazly, Alman vatandaşı olduğunu ve polisin kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

Polisin kimlik bilgilerini almasına tepki gösteren Elshazly, "Bu bilgilerin Mısır makamlarına verilemeyeceğini kim garanti edebilir. Alman makamlarına da güvenmiyorum" dedi.

Almanlara hakaret etmediğini belirten Elshazly, "Muhammed peygamberin karikatürleri her tarafta ve medyada gösteriliyor. İslam her tarafta eleştiriliyor. Burada sorun nedir" diyerek tepkisini dile getirdi.

Sisi taraftarlarına Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önünde yer verilmesini de eleştiren Elshazly, "Biz burada arka tarafta duruyoruz. Bizim de en iyi şekilde görüşlerimizi ifade etmemiz lazım" şeklinde konuştu.

GÖSTERİLER SİSİ-MERKEL GÖRÜŞMESİNDE DE SÜRDÜ

Abdulfettah es-Sisi, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck ile yaptığı görüşmenin ardından gittiği başbakanlık binasında Başbakan Angela Merkel'le bir araya geldi.

Görüşme öncesi es-Sisi bu sefer de "Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü" tarafından dışarıda protesto edildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün Almanya Şube Başkanı Christian Mihr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenledikleri protesto eylemi ile ilgili olarak, "Bizim için önemli olan Sisi'nin buraya hoş gelmediği yönünde bir sinyal vermek" dedi.

Sisi'nin basın özgürlüğüne karşı olduğunu ifade eden Mihr, Mısır'daki gazetecilerin durumunun korkunç olduğunu söyledi.

Sisi'nin Almanya ziyareti

Mihr, "Mısır'da gazetecilik yine bir suç haline geldi. Mübarek döneminden daha kötü oldu. En az 10 gazeteci ceza evinde ve bu büyük bir skandal" diye konuştu.

Alman hükümetinin, Mısır ile yapılan görüşmelerde bu konuları ele alması talebinde bulunan Mihr, "Görüşmelerde ciddi insan hakları ihlallerinin dile getirilmesi lazım. Merkel bunu yaparsa doğru ve iyi olur" dedi.

Öte yandan Almanya Federal Meclisi Başkanı Lammert, Sisi ile yapacağı görüşmeyi Mısır'daki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek daha önceden iptal ettiğini açıklamıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)