Sivaslılar yabancı yatırımcı arıyor

e

Sivas'ta son dönemde artan sanayi yatırımlarının önemli bölümü yenilikçi ürünlere odaklanmış durumda. Sağlıktan kozmetiğe, kimyadan tekstile kadar 200'den fazla işletmenin bulunduğu ilde girişimci sayısı hızla artıyor.

ŞEHİR PAZARLANMAYA BAŞLANDI BİLE

Sivas'a yönelik son dönemde gerçekleşen ve değeri 1 milyar doların üzerindeki ulaşım projeleri şehri farklı bir lige taşımaya hazırlanıyor. Akdeniz'i Sivas üzerinden Karadeniz'e bağlayacak olan otoban ve hızlı tren projeleri farklı bir heyecan ve güven sağlıyor.

Öte yandan Sivaslılar bu projelerin bitmesini beklemeden şehri pazarlamaya başlamış bile. İş dünyası örgütlerinden kamu kuruşlarına kadar birçok kurum, Sivas'a yabancı yatırımcı çekmek için ülke ülke gezerek şehrin avantajlarını anlatıyor. Yakın zaman önce 200'den fazla işadamı ile Avrupa'ya çıkarma yapan Sivaslılar bu ziyarette Sivas'a yeni projeler ve yatırımcılar çekmeyi başardı.

1 MİLYAR $ İHRACAT HEDEFİ

Şu anda 330 bin olan şehir merkezi nüfusu, 2023'te 500 bin kişiye çıkarılacak. Amaç göçü durdurup tersine göçü başlatmak. İhracatını 1 milyara çıkarmak şehrin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Ancak Sivas'ı asıl heyecanlandıran projeler ulaşımda yer alıyor. Sultan İkinci Abdülhamid döneminde yapımı planlanan, Karadeniz'i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'e bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesi'nin birinci etabının, yılsonu itibarıyla açılacak. Ordu'dan Sivas'a, oradan da Kayseri'ye çok rahat şekilde ulaşım sağlanacak. Bir anlamda Sivas denize de bağlanmış olacak. Bir diğer dev proje ise ise hızlı tren.

Yatırımcıyı şehre çekmek için bunu bir koz olarak kullanan Sivaslılar, yabancı sermayeyi de bu projelerle şehre çekmeye çalışıyor. Toplam 602 kilometre uzunluğunda olan Ankara- Sivas demiryolu, güzergahı devam eden projenin devreye sokulmasıyla birlikte 141 kilometre kısalarak, Yozgat üzerinden 461 kilometreye inecek. Seyahat süresi ise demiryolu ile 12 saatten 2 saat 51 dakikaya, 21 saat olan İstanbul-Sivas arası demiryolu ulaşımı ise 5 saat 49 dakika olacak.