Skandal anket 13 ilde daha yapılmış

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Onkoloji Servisi'nde yatan hastalarla "din" ve "inanç" ağırlıklı anket yapıldığı haberleri üzerine alarma geçti. Başhekim Prof. Dr. Gökhan Köylüoğlu, Orkoloji Servisi sorumluları hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Sivas'taki Onkoloji Merkezi'nde yapılan anket büyük tartışma yarattı.

13 İLDE DAHA YAPILMIŞ
Köylüoğlu, Akşam gazetesinin dünkü manşetinde yer alan anketi İstanbul'dan gelen bir grubun yaptığını, bunun sadece Sivas'ta değil 13 il merkezinde daha yapıldığını belirlediklerini kaydetti. Köylüoğlu, şunları söyledi:

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
"İstanbul Marmara Üniversitesi'nden gelen bir grup, bizim hastanemizde bulunan ve kanser tedavisi gören hastaların yattığı Onkoloji Servisi'nde bulunan 13 hasta üzerinde bu anket çalışmasını yapmış. Anketin amacı kanser hastası olduğunu öğrenen kişilerin dini duygularında bir değişiklik olup olmadığı araştırma yönündeymiş. Konuyla ilgili gerekli araştırmaları yapıyoruz. Sorumlular hakkında soruşturma başlattık."

Onkoloji Servisi'nde yatan hastalardan ankete katıldığını söyleyen olmazken, katılmayanlar konuştu. Hastalardan İsmail Yazar (74), "Ben prostat kanseriyim. Üç aydır bu serviste tedavi görüyorum. Benimle böyle bir anket yapılmadı" dedi.

Akşam'ın haberine göre ankette din sorusunun seçenekleri arasında ‘Müslüman', ‘Alevi-Sünni', ‘Gayrimüslim', ‘Musevi', ‘Hristiyan' ve ‘Diğer' şıkları yer alıyor.

ANKETTE YER ALAN SKANDAL SORULAR
Anket formunun ana soruları ise ‘Tanı Öncesi' ve ‘Tanı Sonrası' başlıkları ile iki ayrı bölümden oluşuyor ve böylece hastaların inanç ve alışkanlıklarında bir değişiklik olup olmadığı gözlemlenebiliyor.

Ankette kanser hastalarına yöneltilen diğer sorular şöyle:
- Alkol Kullanıyor musunuz?
- Sigara içiyor musunuz?
- Oruç tutuyor musunuz?
- Namaz kılıyor musunuz?
- Dua ediyor musunuz?
- Dini yardıma ihtiyaç duydunuz mu?
- Bu konuda kimden yardım almak istersiniz?
- Serviste din görevlisi olmasını ister misiniz?
- Tanı konulduktan sonra inancınız da bir değişiklik oldu mu?'