Soma maden ocağına mühür vurulacak

Soma maden ocağına mühür vurulacak

Soma faciasının ardından gözler 300'e yakın işçinin yaşamını kaybettiği "ölüm ocağı"na çevrildi. Madenin "kara kutusu" olarak nitelendirilen raporlama defterlerine el konuldu.

Soma maden ocağına mühür vurulacak

Arama kurtarma faaliyetleri tamamlandıktan sonra, ölüm ocağına soruşturma bitene kadar mühür vurulacak. Şirket ihmalinin ortaya çıkması durumunda maden ocağının tamamen kapatılması söz konusu olacak.

KARAKUTUYA İNCELEME

Sosyal Güvenlik Kurumu İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel ve beraberindeki 20'ye yakın kişiden oluşan ekibin, savcılık eşliğinde inceleme yaptığı belirtiliyor. Bilirkişi ve müfettişler, iş güvenliği uzmanlarının günlük olarak tuttuğu rapor defterlerinde yaşanan faciayı haber veren notlar olup olmadığına bakıyor. Bakanlık onaylı defterde, maden ocağında o gün ne gibi değişimlerin meydana geldiğinin notları yer alıyor.

4 HAYATİ EKSİKLİK BELİRLENDİ

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 2012-2013'te yaptığı incelemelerde, "Elektronik panolarda kilit sistemi olmadığı, acil toplanma yeri belirlenmediği, ateşçilerin antiseptik elbiselerinin eksik olduğu, bant taşıyıcılarında ikaz sistemi olmadığı" şeklinde 4 hayati eksiklik belirlendi. Yine 4 ay sonra yapılan incelemede mevzuat açısından noksanlık bulunmadığı tespiti yapıldı.

EKSİKLİKLER GİDERİLMİŞ MİYDİ

İş müfettişleri ve savcılık son hazırlanan raporun doğruluğunu, gerçekten bu eksiklerin giderilip giderilmediğini inceliyor. İş müfettişleri tespitlerine ilişkin ön rapor hazırlayacak. Kusuru varsa şirketin sahibi de sorumlu olacak. İş Müfettişleri Derneği açıklamasında, teftişte belirlenen uygun durumun çalışma süresince devamının işverenin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekildi.

UYGUNLUK MASADA

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 2012 ve 2013'te 2'şer kez, son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihlerinde yaptığı denetimler yeniden gözden geçiriliyor. O dönem yapılan "mevzuata aykırı durum olmadığı" tespitinde de bir kusur olup olmadığına bakılacak.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Bu arada Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada; yangından 5 dakika önce yapılan ölçümlerin, bütün verilerin normal şartlarda olduğunu gösterdiği ileri sürüldü.

''NEDEN KÖMÜR TUTUŞMASI''

Maden Mühendisleri Odası ikinci başkanı Can Doğan, facianın temel nedeninin kömür tutuşması olduğu tespitini yaptıklarını söyledi. Doğan, şöyle konuştu: "Dün saat 13.00 itibariyle içerde yangın sürüyordu. Sönmesiyle birlikte içerde kalanlar çıkarılacak. Facianın nedeni kömür tutuşması nedeniyle çıkan bir yanma, karbonmonoksit zehirlenmesi. Sorunun kaynağı farklı. Kâr amacının birinci öncelik olması, hızlı üretim gibi nedenler de var" diye konuştu.