Soma'da ölen madencinin ailesine 395 bin lira tazminat

SOMAA

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın ardından madenci ailelerinin Soma İş Mahkemesi'nde açtıkları yaklaşık 400 davadan ilki sonuçlandı.

Faciada hayatını kaybeden evli maden işçisi Özay Eren'in ailesinin avukatı Sercan Okur, 22 Aralık'ta görülen davada tazminat kararının çıktığını açıkladı.

"DAVA DÖRT DURUŞMA SÜRDÜ"

Hayatını kaybeden madencinin anne ve babasının avukatlığını yapan Okur, davayı 16 Aralık 2014 tarihinde açtıklarını belirterek, "Ölen madencimiz Özay Eren'in annesi, babası ve 7 kardeşi için bu davayı açtık. Eşi ve çocukları ayrı bir dava açtı. Dava dört duruşma sürdü. Bir yıllık bir sürede tamamlandı.

"MANEVİ TAZMİNAT TALEP ETTİK"

Sadece manevi tazminat talep etmiştik. Anne baba için ayrı ayrı 75 bin lira, 7 kardeş için de 35 bin lira tazminata karar verildi. Bu karar henüz kesin karar değil. Temyiz edilecektir. TKİ ve Soma Kömürleri mutlaka temyiz edecektir, tazminat miktarları yönünden biz de temyiz etmeyi düşüyoruz. Davayı Soma Holding, Soma Kömürleri Anonim Şirketi ve Türkiye Kömür İşletmelerine karşı açtık. Soma Holdinge karşı açılan dava husumet yokluğu nedeniyle reddedildi. Soma Kömürleri ve TKİ ise kazanın meydana gelmesinde kusuru bulunduğu için ödenecek olan tazminatlardan birlikte sorumlu tutuldu. İşçi yakını parasını Soma Kömürlerinden veya oradan alamazsa TKİ'den alabilecek" diye konuştu.

"BU DOSYA EMSAL NİTELİĞİNDEDİR"

Bu kararın emsal oluşturduğunu kaydeden Okur, "Bu Soma İş Mahkemelerinin verdiği ilk karar. Bundan sonraki dosyalar için de emsal niteliğindedir. Diğer dosyalardan da benzer kararlar ve benzer rakamlar çıkacaktır. Soma genelinde yaklaşık 400 dava açıldı. Bunlar için müjdeli bir karardır" dedi.