Son Ergenekon operasyonunda en gizemli isim

Son Ergenekon operasyonunda en gizemli isim

Sabah 07.00 sularında Ankara ve İstanbul'da eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda çoğunluğu gazeteci 11 noktada aramalar yapılıyor. Yalçın Küçük, Nedim Şener, Ahmet Şık, Odatv yazarları İklim Bayraktar, Mümtaz İdil, Doğan Yurdakul başta olmak üzere 11 kişinin evinde arama yapılıyor.

Arama yapılan evlerden birisi ise yukarıda sayılan isimlerden farklı bir yerde duruyor. O isim de Kaşif Kozinoğlu. Ancak Kaşif Kozinoğlu'nun aramalar sırasında yurt dışında olduğu ifade ediliyor..

EN GİZEMLİ ADAM GÖZALTINDA

NTVMSNBC'de yer alan bilgilere göre, Ergenekon soruşturması kapsamında bu sabah evinde arama yapılan Kaşif Kozinoğlu, Türkiye'nin en gizemli askerlerinden biri. Eski bordo bereli Kozinoğlu ismi birçok kez gündeme gelmesine rağmen yüzünü gösteren temiz tek bir fotoğrafı olmayan eski bir MİT'çi...

Türkiye kamuoyu Kaşif Kozinoğlu'nu ilk kez 6 yıl önce dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Alaattin Çakıcı'nın davası için yaptığı görüşmenin ortaya çıkması ile tanıdı.

YARGITAY-MİT-MAFYA

Telefon dinleme kayıtları ile ortaya çıkan bu olay o dönemde MİT-Mafya-Yargı üçgeninde yaşanan karmaşık ilişkileri gözönüne sermişti.

MİT bu gelişmelerin ardından ilk aşamada o dönemde görev başında olan Kaşif Kozinoğlu'na sahip çıktı.

MİT'in açıklamasına göre Kozinoğlu, Yargıtay Başkanı'na yapılacak bir suikast girişimini araştırıyordu. Ancak daha sonra bu ihbarın Çakıcı tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Mahkeme ise delillerden yola çıkarak yapılan görüşmelerin amacının Çakıcı'nın davasının lehine sonuçlanması için bir girişim olduğunu ortaya koydu.

HAKKINDA DAVA AÇILAN İLK ÜST DÜZEY MİT'Çİ

Kozinoğlu o dönemde MİT'te Operasyon Başkan Yardımcısı idi ve geçici bir görev için Tokyo'da olduğu açıklanmıştı.

Böylece, MİT tarihinde ilk kez, üst düzey bir görevli için böyle "şok" bir iddiayla ve "çeteye yardım ve yataklık" maddesinden dava açılmış oldu.

Sonuçta Çakıcı'nın Yargıtay'daki davasını, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya aracılığıyla takip ettiği iddia edilen MİT'çi Kaşif Kozinoğlu 5 ay hapis cezası aldı.

ESKİ BORDO BERELİ

Kozinoğlu, hem eski bir bordo bereli hem de üst düzey MİT görevlisi olması nedeniyle ismi bu kadar gündeme gelmesine rağmen halen Türkiye'nin en gizemli isimlerinden biri.

Medyada yer alan fotoğrafı bile yıllar önce çekilmiş görüntü kalitesi oldukça düşük bir kare.

Binbaşı rütbesi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan emekli olan Kozinoğlu, daha sonra MİT'e çalışmaya başladı.

ÖZEL HAREKATÇILARI EĞİTTİ

Kaşif Kozinoğlu, 1986 yılında Özel Harp Dairesi'nde görevli iken Polis Özel Harekat timlerini eğitmek üzere görevlendirildi.

1987'de ise MİT'in kurduğu yurtdışında görev yapacak birimin kuruluşunda görev aldı.

AFGANİSTAN'DA GENERAL

Kaşif Kozinoğlu, MİT'te Operasyon Başkanlığı'nın altında Asya Ülkeleri Daire Başkanı Vekilliği yaptı.

Kozinoğlu'nun Afganistan'daki etkinliği hem ABD'nin işgalinden önce hem de sonrasında devam etti.

General Dostum'la yakın dostluğu bulunan Kozinoğlu, bu ülkenin önde gelenleri tarafından hala çok önemsenen bir aktör. Hatta bazı kaynaklara göre Kozinoğlu Afganistan'da general rütbesinde etkinliği olan biri.

SAHTE DİPLOMA SKANDALI

Özel Kuvvetlerin altında hizmet veren Muharebe Arama Kurtarma Birliği'nin kuruculuğunu yaptı. 1994 yılında yurtdışına çıkana kadar bu göredeydi. Görevi yıllar sonra yine Ergenekon operasyonunda yolları kesişecek Levent Göktaş'a bıraktı.

MİT-Yargıtay-Mafya üçgeninde yaşanan skandal sırasında Kozinoğlu ile ilgili ilginç bir olay daha ortaya çıktı. O da MİT'te yükselmek için teşkilata verdiği diplomanın sahte çıkması.