Soner Yalçın ve 2 arkadaşına sorular

Soner Yalçın ve 2 arkadaşına sorular

Ergenekon soruşturması kapsamında pazartesi günü gözaltına alınan Odatv.com'un sahibi gazeteci-yazar Soner Yalçın, internet sitesinde çalışan Barış Terkoğlu, Ayhan Bozkurt ve Barış Pehlivan dün savcı tarafından ifadeleri alınmak üzere Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. 4 saat savcıya ifade veren Soner Yalçın'la birlikte Pehlivan ve Terkoğlu tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konuldu.

Gazetecilere, Balyoz, Ergenekon, Mısır ayaklanması ve hükümete ilişkin internet sitesinde yayınlanan haberler ile İkinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı Mehmet Ali Çelebi'nin telefonuna Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu iddia edilen Mahmut Oğuz Kazancı'nın rehber bilgilerinin yüklenmesine ilişkin haberler soruldu.

SİZE HABER YAPMAYIN DEMİŞLER NİYE YAPTINIZ

Gazetecilere, bir kişi ile telefonda görüşüldüğü, bu kişinin de ‘Tutanaklar karıştı, yükleme yok, yanlış haber yapma' dediği hatırlatılarak, “Sizi yanlış haber yapmayın diye uyarıyorlar. Siz buna rağmen neden haber yaptınız?” sorusu yöneltildi. Gazeteci Nedim Şener'in Fethullah Gülen'le ilgili kitabı, gazeteci-yazar Nihat Genç ile Odatv arasındaki ilişki, hâkim ve savcıların iftar yemeğiyle ilgili haberin neden yapıldığı, Yalçın Küçük'le yapılan telefon görüşmeleri de sorular arasındaydı. Sorgu sürerken adliyeye girip Soner Yalçın'la görüşen Basın Konseyi Genel Sekreteri Avukat Oktay Hududi, Yalçın'ın şu sözlerini iletti: “Kendisi, ‘Bu ne Soner'in ne Odatv'nin sorunu. Bu Türkiye'de basın özgürlüğü meselesidir. Bu yolda şehit olan Abdi İpekçi, Çetin Emeç, Uğur Mumcu gibi meslek büyüklerimiz varken, biz 4 gün gözaltına alınsak ne olur? Tüm meslektaşların basın özgürlüğü konusunda birlikte hareket etmesi gerekir' dedi.”

YALÇIN TUTUKLANDI BOZKURT SERBEST

Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz ve Süleyman Pehlivan tarafından sorgulanan Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu “Ergenekon örgütüne üye olmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçlarından tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Ayhan Bozkurt ise savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Soner Yalçın ise saat 20.00'de Savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulanmaya başlandı. Soner Yalçın'ın sorgusu 4 saat sürdü. Yalçın, Pehlivan ve Terkoğlu, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri elde etmek ve yayınlamak”, “Ergenekon örgütüne üye olmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” suçlarından sevkedildikleri mahkemece tutuklanarak Metris Cezaevi'ne konuldu.

POLİSE YARDIM

Bu arada Soner Yalçın, emniyette dijital dokümanları incelerken sorun yaşayan bilişim polisine yardım etti. Odatv'nin Gümüşsuyu'ndaki merkezine düzenlenen baskında el konulan hard diskler açılamayınca devreye giren Yalçın, avukatına hard disklerin bağlı bulunduğu kablo ve aparatları getirtti. Açılan hard diskleri polis incelemeye aldı. (Hürriyet)