Sony'ye The Interview'ı iptal ettiren süreç nasıl yaşandı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a yönelik bir suikastin işlendiği komedi filminin sinemalardaki gösterimi bir hacker grubu tarafından yapılan terör tehditi sonrası iptal edildi. Yapımcı şirketi Sony Pictures Entertainment'ın filmin sinemalarda gösterilmeyeceğini duyurması dünyada geniş yankı buldu.

Sony'ye The Interview'ı iptal ettiren süreç nasıl yaşandı

11 EYLÜL İLE TEHDİT ETTİLER

Filmin gösterimini iptale götüren süreç Kasım ayının sonunda Sony Stüdyoları’nın gizli bilgisayar sistemlerinin hacklenmesiyle başladı. Sony'yi hackleyen grup 16 Aralık'ta yayınladıkları mesajla filmin gösterime gireceği tüm sinema salonlarını tehdit etti. Hackerlar yayınladıkları bildiride de 11 Eylül’den bahsederek “dünya korku ile dolacak eğer eviniz Sony Stüdyoları’na yakınsa terk edin” dedi.

Bu açıklamanın ardından filmin başrol oyuncuları Seth Rogen ve James Franco tüm medya davetlerini ve röportajlarını iptal etti. Sony'de yaptığı açıklamayla gösterim konusunda sinemalara insiyatif verdi.

Sony'ye The Interview'ı iptal ettiren süreç nasıl yaşandı

SONY'DEN İPTAL AÇIKLAMASI

17 Aralık'ta  baskıların devam etmesi sonucu bir çok sinema salonu filmi göstermeyeceklerini açıkladı. Kuzey Amerika'da filmin gösterilmesi beklenen 1,646 sinemada gösterim iptal edildi. Sony de yaptığı açıklamada filmi Amerika'da göstermeyeceğini söyledi.

Sony yaptığı açıklamada "Sinema salonlarının da çoğunluğu tarafından filmimiz The Interview’ın gösterilmeyeceğine karar verilmesinin ardından, daha önce planladığımız 25 Aralık gösterimini sürdürmemeye karar verdik. Ortaklarımızın kararını anlıyor ve saygı duyuyoruz. Aynı şekilde çalışanların ve sinema seyircilerinin güvenliğini de ön planda tutuyoruz" dedi.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YAYINLANMAYACAK

Açıklamanın ardından filmin gösterime gireceği deidkoduları devam etti. Dedikodular üzerine tekrar açıklama yapma gereği gören Sony, filmin dünyanın hiçbir yerinde yayınlanmayacağını söyledi.

Tüm bu olaylardan sonra 25 Aralık'ta gösterime girmesi beklenen film bugün itibariyle piyasadan tamamen çekilmiş durumda. The Interview’ın daha sonra DVD, Blu-Ray gibi seçeneklerle veya kısıtlı sayıda piyasaya çıkma ihtimali de bulunmuyor. Başlarda Sony’nin bu yoldan ilerleyeceği düşünülse de, LA Times muhabirine göre Sony hiçbir şekilde filmi göstermeyecek.

KUZEY KORE ÜSTLENMEDİ

Lider Kim Jong-un'a yönelik bir suikastin işlendiği filme düzenşenen siber saldırı ve terörist tehdidinin arkasında bulunduğuna inanılan Kuzey Koreli hackerlardan henüz bir açıklama yapılmadı. Kuzey Kore de saldırıları üstlenmedi.