SPK'dan Fenerbahçe'ye ceza Beşiktaş'a uyarı

SPK'dan Fenerbahçe'ye ceza Beşiktaş'a uyarı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), uyarılarına rağmen Futbol A.Ş'ye borcunu ödemeyen Fenerbahçe Spor Kulübü'ne 270 bin lira idari para cezası kesti. Bilindiği gibi SPK daha önce söz konusu 204 milyon liralık borcun Sportif A.Ş'ye ödenmesi için kulübü uyarmış ve tamamen kapatılması için 30 Kasım 2013 tarihine kadar süre vermişti.

Uyarının ardından Fenerbahçe, borcu ödemek için önce Şükrü Saracoğlu Stadı'nı yeniden değerleyerek şirkete satmayı planladı. Ancak SPK, borcun bu yolla ödemesini "Stadın gelirlerinin büyük çoğunluğu zaten şirkete ait. Ben bunu şüpheli işlem sayarım" deyip reddetmişti. Bunun üzerine Fenerbahçe yönetimi bir hamle daha yaparak Fenerium'un yüzde 80'ini Fenerbahçe A.Ş.'ye devrederek borcu kapama yoluna gitti. Ancak SPK, değerleme raporunda Fenerium'un yüzde 80'i için 220 milyon TL değer biçilmesini onaylamadı.

"ZARARA UĞRAYAN DAVA AÇABİLİR"

Kurul, 7 Ocak'ta, 1 ay içinde Fenerium için yeni bir değerleme yapılmasını istedi. Ancak ocak ayı başından bu yana Feneriumiçin yeni bir değerleme raporu çıkmadı. SPK, bu konu nedeniyle zarar uğrayan yatırımcı varsa, şirket yöneticileri aleyhine dava açabileceklerinin yatırımcılara duyurulmasına da karar verdi.

KULÜPLERE KAYNAK AKTARMAK YOK

SPK, spor şirketlerinin kulüp ya da diğer iştiraklerine kaynak aktarmasının da önünü kesti. Kurul, ilgili karara 2 yıl içerisinde uyum sağlamanın zorunlu olduğunu belirterek, "Karara uyum konusunda şirketler ve yönetim kurulu birlikte sorumludur" uyarısında bulundu.

BEŞİKTAŞ'A STAT UYARISI

SPK'nın haftalık bülteninden Beşiktaş'a da hayati uyarılar çıktı. SPK, inşaatı devam eden Vodafone Arena'nın gelirlerinin önemli bölümü ve isim haklarının kulübe değil, halka açık Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait olduğunun altını çizdi. SPK halka açık şirket yatırımcılarının korunması için, stat için her yıl belirlenen kullanım bedellerinin yapılacak yeni sözleşme ile revize edilmesinin mümkün olmadığını, stada ilişkin isim haklarının şirkete ait olduğunu, yapılacak yeni stadın ilk 3 yıllık süre için locaların belirli bir kısmı (47 locayı aşan) ile sınırlı olmak üzere loca satış gelirlerinin kulübe ait olduğunu ve 15 yıl için stadyum isim hakkı gelirleri haricindeki stadyum gelirlerinin tamamının ise şirkete ait olacağını hatırlattı.

Fenerbahçe, şirkete olan borcu ödemek için Saracoğlu Stadı'na isim sponsoru arıyor.