SPK'nın Turkcell atamaları Çukurova'yı mest etti

SPK'nın Turkcell atamaları Çukurova'yı mest etti

Türkiye'nin en büyük şirketleri arasında yer alan çok ortaklı Turkcell'le ilgili SPK kritik bir karara imza atmış ve şirkete 3 bağımsız üye atamıştı. Bu karar en çok Çukurova Grubu'nu mutlu etti.

Diğer ortakların sözde bağımsız üyelerle şirket yönetimini kontrol altına almak istediğini ileri süren Çukurova Grubu, SPK'nın bu hamlesine sahibi olduğu Akşam gazetesinin bugünkü sürmanşetiyle destek verdi.

İşte Akşam'da yer alan o destek açıklaması ve 6 maddede şirket yönetimiyle ilgili yaşanan kaosun perde arkası..

Turkcell'i ele geçirmek için kendi adamlarını bağımsız üye sıfatıyla yönetime sokmaya çalışan yabancılara SPK'dan bir darbe daha... Kurul, yönetime üç yeni bağımsız üye atadı. Karara Çukurova'dan destek gecikmedi: Atamalar yönetimdeki kilitlenmelerin önünü açacak. Memnuniyetle karşılıyoruz.

ÇUKUROVA'DAN TURKCELL'İN YENİ YÖNETİMİNE TAM DESTEK

Turkcell'in hissedarlarından Çukurova Holding, SPK'nın Turkcell yönetimde imza attığı değişikliklerle ilgili bir açıklama yayımlayarak, yeni yönetimi memnuniyetle karşıladığını açıkladı. SPK, Kurumsal Yönetim İlkelerinden bağımsız yönetim kurulu üyesi seçimine ilişkin uyum zorunluluğunun yerine getirilmesi amacıyla Turkcell'e bağımsız üye olarak Ahmet Akça, Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Güler'in atandığını duyurdu. Atilla Koç, geçmiş dönem AKP hükümetinde turizm bakanı, Hilmi Güler ise enerji bakanı olarak görev yaptı. Turkcell'in yönetim kurulu üyelerinden Çukurova Grubu'nu temsil eden Mehmet Bülent Ergin, TeliaSonera'yı temsil eden Tero Erkki Kıvısaarı ve Altimo'yu temsil eden Oleg Adolfoviç Malis ise görevden alındı.

İŞLER DÜZELECEK

Değişikliklerle ilgili Çukurova Holding'den yapılan açıklama şöyle: "Sermaye Piyasası Kurulu'nun 11/03/2013 tarih ve 2013/8 sayılı Bülteni'nde yer alan açıklamadan, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Turkcell Yönetim Kurulu üyeliklerine atamaların yapıldığını memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız. Söz konusu atamaların, Turkcell'de eskiye dair anlaşmazlıkların ve Yönetim Kurulu'ndaki kilitlenmelerin önünü açacağını düşünmekteyiz. Bu oluşumla birlikte, önümüzdeki dönemlerde Turkcell'in yatırımlarının, verimliliğinin ve bir bütün olarak işlerinin olumlu yönde gelişme göstereceğine ve Turkcell'in ülkemiz ile bölgemizin kalkınmasına katkılarının artarak devam edeceğine olan inancımızı paylaşmak isteriz. Turkcell'in halihazır profesyonel yönetimini de, malum anlaşmazlıklara ve sıkıntılı yapıya rağmen şirket işlerinin idaresinde ve yönlendirilmesinde gösterdiği basiretli performanslarından dolayı tebrik eder; başarılarının devamını dileriz. Bu vesileyle, yeni üyeler ile birlikte Turkcell'in başarılarının ve etkinliğinin tüm taraflar için artarak devam edeceğine inancımızı beyanla; yeni üyelere ve Turkcell'in diğer tüm yöneticileri ile çalışanlarına üstün başarı dileklerimizi iletiriz."

İşte 6 soruda Çukurova'daki bağımsız üye sorunu...

1- Ortaklık yapısı nasıl?

Turkcell'deki yönetim yapısı aslında diğer birçok şirkete göre oldukça karışık. Turkcell'in yüzde 51'lik kısmı Turkcell Holding isimli şirkete ait. Kalan yüzde 34.70'lik kısım halka açık ve yüzde 13.07'lik hisse de Sonera Holding'in. Turkcell Holding'in yüzde 47.10'u TeliaSonera'nın, yüzde 52.90'ı ise Cukurova Telecom Holding (CTH) kontrolünde. CTH'nin ise yüzde 51'i Çukurova Holding'e ait. Kalan yüzde 49 ise Altimo'nun.

2- Yönetim Kurulu'nun yapısı nasıl?

Turkcell Yönetim Kurulu'nda 7 kişi görev yapıyor. SPK tarafından yapılan değişikliklerden önce Yönetim Kurulu'nda Çukurova, Alfa ve TeliaSonera'dan ikişer üye görev yaparken, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ise bağımsız üye kontenjanından Colin Williams yürütüyordu. Turkcell Yönetim Kurulu'nda, yine kuruluş sözleşmesi uyarınca, kararlar 5'e 2'lik oyçokluğuyla alınabiliyordu. Turkcell'i ele geçirmek isteyen Alfa ve TeliaSonera, 4 oyda kaldığı için yönetime kendi adamlarını sokmaya çalışıyordu...

3- Neden müdahale etti?

SPK tüm borsa şirketleriyle ilgili bir karar alarak, yönetimdeki bağımsız üye sayısını artırmalarını istemişti. Bunun için de önce Yönetim Kurulları'ndan onay alınacak isimlerin kendilerine gönderilmesini istemişti. Turkcell'de yabancı ortaklar kendilerine yakın isimleri yönetime sokma konusunda direnince yönetim kurulu bağımsız isimler üzerinde anlaşamamıştı. Bunun üzerine hissedarlar kendi adaylarını yönetim kurulu onayı olmadan SPK ile paylaşmış, SPK da bunu reddetmişti. SPK son açıklamasında da yumruğunu masaya vurarak Turkcell'e kendi belirlediği isimleri atayacağı mesajını vermişti.

4- Neden anlaşamadılar?

Yönetim Kurulu'nun belirli isimler üzerinde anlaşamamasının temel nedeni yabancı ortakların Turkcell'i ele geçirme çabasıydı. Bunun için önerdikleri isimler bu amaçlarını da açıkça gösteriyordu. Yönetim Kurulu'ndan istedikleri kararları çıkarmak için kendilerine yakın isimleri bağımsız üye olarak sunan ortakların önerdikleri isimler ortaya çıktığında Türkiye büyük şok yaşamıştı.

5- Yeni Yönetim Kurulu nasıl oluşacak?

Atamalarla Yönetim Kurulu'ndaki dengeler de değişti. Artık Turkcell'i büyütecek, Türkiye'ye de değer katacak projelerin Yönetim Kurulu'ndan geçmesi daha kolay. Yönetimdeki oyları ikiye düşecek yabancı ortakların Turkcell ve Türkiye aleyhine karar almaları da artık imkansız. Şu an Turkcell Yönetim Kurulu'nda Çukurova, Alfa ve TeliaSonera'dan birer temsilci bulunuyor. Kalan 4 üye ise bağımsız... Yönetimde karar almak için 5 üyenin 'evet' demesi gerekiyor.

6- Küçük yatırımcıya bir etkisi olacak mı?

SPK'nın atamalarının en çok rahatsız ettiği taraflar ise yabancı ortaklar oldu... Bugüne kadar Turkcell'i ele geçirme planları birçok kez Türk makamlarından dönen ortaklar, bu kararla birlikte bir darbe daha alırken, Çukurova Holding'in yanısıra Turkcell yatırımcıları da atamaları memnuniyetle karşıladı. Bunun nedeni de yatırıcımların üç yıldır alamadıkları temettülerine yeni yönetimle birlikte bir adım daha yaklaşmaları. Bilindiği üzere, yabancı ortaklar Yönetim Kurulu'nda istedikleri kararları aldıramayınca küçük yatırımcıya dönmüş ve Türk makamları ile Çukurova'yı 'İstediğim olmazsa ben de temettü dağıtımını engellerim' diyerek köşeye sıkıştırmaya çalışmıştı. Kararla ilgili olarak yatırımcının temettü beklentisi artarken, hisseler de ilk seansla birlikte yükselişe geçti. Turkcell hisseleri de günü yüzde 4.3'lük yükselişle kapattı.