Stephen King’den yazar ve yazar adaylarına tavsiyeler
Özel İçerik

Stephen King

Yazarlar ve yazar adayları için King gibi başarılı bir yazardan tavsiye almak elbette çok değerli. King, her bireyin içinde bir yazma dürtüsünden yola çıkarak yazmış yazar olmanın inceliklerini. Yeşil Yol, Esaretin Bedeli gibi efsane haline gelmiş filmlerin de sahibi olan yazar Stephen King, bakalım nelerden bahsetmiş…

Stephen King’den yazar ve yazar adaylarına tavsiyeler

Öncelikle kendiniz için yazın

King’e göre, insan önce kendisini mutlu etmek için yazmalı. Eğer yazmak eylemi bir insanı mutlu ediyorsa, ancak o zaman sürekli yazma disiplinine sahip olabilir. Ayrıca King bir de şunu ekliyor:

"Bir hikaye yazdığınız zaman hikayeyi kendinize anlatırsınız. Yeniden yazdığınız zaman ise asıl göreviniz hikayeden olmayan karakterleri, özneleri hikayeden çıkarmaktır”.

*

Eleştiriye açık olun

Eleştiri öylesine güçlü bir zehir ki, bazen bir yazarın yazmaktan zevk almasını bile engelleyebilir. Ancak bunları kulak ardı etmeyi bilmeli, dersler çıkarıp yoluna devam etmeli…

Stephen King’den yazar ve yazar adaylarına tavsiyeler

Okuyun

“Eğer okuyacak zamanınız yoksa, yazacak zamanınız da konu olacak malzemeniz de yok demektir. Bu kadar basit”.

*

Televizyonu kapatın

King, televizyonu “Yaratıcı zihnin zehri” olarak tanımlıyor ve şöyle diyor: “Televizyon, çalışırken ya da başka iş yaparken yazmaya can atan bir yazarın en son muhtaç olacağı şeydir”.

*

Yazarken dünyayla bağınızı koparın

King, yazar ve kağıdı arasında özel bir bağ olduğuna inanıyor ve yazarken dikkat dağıtacak her şeyden uzak durulması gerektiğin, tabir yerindeyse dünyayla bağın koparılması gerektiğini söylüyor.

*

Gösterişten uzak durun

King’e göre, gösteriş çabasıyla yazılmış metinler, elbise giydirilmiş ev hayvanlarına benziyor. İnsanın ancak ne olursa olsun kendi hikayesini, kendi kelimeleriyle yazdığında özgün bir dil yakalayabileceğine inanıyor.

Stephen King’den yazar ve yazar adaylarına tavsiyeler

Dil bilgisini takıntı haline getirmeyin

King’e göre, asıl olan hikaye ve onun okuyucuya doğru aktarılması. “Kurgunun amacı, gramerin doğruluğu değil okuyucuyu karşılayarak bir hikâye anlatmaktır” diyen King için hiçbir konuda takıntılı olmaya gerek yok. Dil bilgisi de bunlardan biri…

*

Zarflar ve uzun paragraflardan uzak durun

“Cehenneme giden yol zarflarla döşelidir” diyecek kadar zarflardan nefret ediyor King. Uzun uzun yazılmış paragraflarsa, okumayı zorlaştırmaktan başka bir işe yaramıyor.

*

Detaylarda ustalaşın

King diyor ki: “Detaylar, yazarın hayal gücünde ortaya çıkıyor ve okuyucunun zihninde son buluyor”. Öyleyse, hikaye her bir detayıyla okuyucunun gözünde öyle bir canlanmalı ki, “gerçek” olduğu hissine kapılmalı.

Stephen King’den yazar ve yazar adaylarına tavsiyeler

3 ay!

King diyor ki: “Bir kitabın ilk taslağını hazırlamak (uzun bir taslak bile olsa) üç aydan, kısaca bir mevsimin uzunluğundan daha fazla zaman almamalı!”

*

Ara vermeyi ihmal etmeyin

“Heyecan verici deneyimlerden sonra farklı hissetmek için altı hafta kitap okuma zamanı bulacaksın”.

*

Sevgililerinizi öldürün

“Sevgililerinizi öldürün, bu sizin merkezci küçük yazar bozuntusu kalbinizi kırsa bile sevgililerinizi öldürün!” diyor King. Yani hikayenizin önemli kısımlarını hazırlarken onlarla görüşmeye ara verin. Ayrıca sıkıcı taraflarınızı da terk edin.

Stephen King’den yazar ve yazar adaylarına tavsiyeler

Herkesi memnun etmek için çabalamayın

Homofobik, psikopat, cinayete meyilli… Bunlar King’e gelen mektuplarda aldığı hitaplar. King’e göre, eğer yazıyorsan mutlaka birileri tarafından – bazen düşmanca – tepkilere maruz kalabilirsin. O halde herkesi memnun etme çabasına girmeye, enerjini tüketmeye gerek yok.

*

Ama insanları mutlu etmekten de korkmayın

“Eğer yazabildiğiniz kadar dürüst yazmak niyetindeyseniz, kibar bir toplumun üyesi olarak günleriniz zaten sayılıdır.”

*

Yazılması zor şeylerle mücadele edin

“Yazılması zor olan şeyler, en önemli şeylerdir” diyen King, insanların yazmaya zorlandıkları konuların üzerine gitmezlerse, gerçekten hayal ettikleri metni yazamayacaklarını düşünüyor.

Stephen King’den yazar ve yazar adaylarına tavsiyeler

Edilgen fiil kullanmayın

"Ürkek âşıkların uysal eşleri tercih etmesiyle aynı nedenden ötürü çekingen yazarlar da edilgen fiilleri severler. Çünkü edilgenler çoğu zaman güvenlidir” diyor King. Ve edilgenlerden uzak durulması gerektiğini öğütlüyor.

*

Kendinizi keşfedin

King’in çok güzel bir tespiti var: “Emin olduğum şu ki, kötü yazarların temelinde korku vardır”.

Stephen King’den yazar ve yazar adaylarına tavsiyeler

Yazmak = Mutluluk

“Yazmak; para kazanmak, ünlü olmak, arkadaş edinmek flört etmek ya da sevişmek değildir. Yazmak diğer sanatlarda da olduğu gibi yaşam suyu kadar önemli bir sihirdir. Su bedavadır. Bu yüzden onu için”.

*

King’in başarısının sırrı

“Fiziksel anlamda sağlıklı ve evli kaldım”.

*

Instagram: biyografivekitap