Sualtındaki delillerde parmak izi silinmiyor

Sualtındaki delillerde parmak izi silinmiyor

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı dalgıç polisler, deniz ve iç sularda kaybolan, atılan veya saklanan suç aletleri ile cesetleri ortaya çıkarıyor.

PARMAK İZİ 3 BUÇUK AY KALABİLİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı bünyesindeki 115 dalgıç polis, sel ve su baskınlarında can kurtarma işlemleri, sualtı tarihi eser kaçakçılığının önlemesi, sualtı ortamında şüpheli cisim veya delil arama, bulunan objelerle ilgili sualtı olay yeri incelemesi yaparak su yüzeyine çıkartıyor. Yapılan araştırmaya göre; bir parmak izi sualtında 3.5 ay silinmeden kalabiliyor. Emniyet, parmak izinden DNA elde ederek suçluya ulaşıyor.

Sualtındaki delillerde parmak izi silinmiyor

ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Emniyet Genel Müdürlüğü Sualtı Olay Yeri İnceleme (CSI) ekipleri söz konusu delilin sualtında silinmeden ne kadar süre kalabildiğini ve hangi yüzeyde bozulmadan durabildiğini, Marmara Denizi ile Büyükçekmece Gölü'nde farklı zaman aralıklarında yaptıkları araştırma ile ortaya çıkardı.

TUZLU SUDA DAHA KALICI

Parmak izi, tatlı suya oranla tuzlu suda daha uzun süre kalıcı oluyor. Sualtındaki cam ve metallerdeki deliller daha net tespit edilirken, naylon, kağıt, ahşap ve plastikteki izler kolay bozuluyor.

Sualtındaki delillerde parmak izi silinmiyor

PÜRÜZLÜ VE EMİCİ YÜZEY DEZAVANTAJ OLUŞTURUYOR

Bulunduğu yüzeyin pürüzlü, pürüzsüz, emici ve emici olmayan gibi faktörler parmak izini etkiliyor. Yüzeyin pürüzsüz ve emici olmayan nitelikte olması parmak izinin yüzeyde kalmasını olumlu olarak etkiliyor. Pürüzlü ve emici yüzeyler parmak izlerinin yüzeyde kalışı bakımından dezavantaj oluşturuyor.