Sudan'da protestoculara kanlı müdahale: 5 ölü
AA

Genelkurmay Başkanlığı önünde Sudanlılar, haftalardır demokrasi nöbeti tutuyor. Oturma eylemi yapan protestoculara, bugün askerler müdahale etti.

5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Sudan ordusunun, nöbet tutanlara müdahalesi sonucu 5 kişi yaşamını kaybetti.

Ülkenin ikinci büyük şehri olan Omdurman’da da halk sokaklara çıktı, binlerce protestocunun lastik yakarak yolları kapattığı bildirildi.

Sudan'da protestoculara kanlı müdahale ViDEO

Sudan'da protestoculara kanlı müdahale: 5 ölü

MÜZAKERELER SONUÇLANAMIYOR

Sudan’da askeri yöneticiler ile iktidarın sivilleri devredilmesini isteyen protestocular arasında düzenlenen müzakereler, bir türlü sonuca varmıyor.

Görgü tanıkları, sabah saatlerinde çok sayıda askerin, nisan ayında eski Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'i iktidardan deviren askeri darbenin ardından sivil yönetime geçiş için oturma eylemi yapılan bölgeyi kuşattığını ardından makinalı tüfek seslerinin duyulduğunu ve bölgeden dumanların yükselmeye başladığını aktardı.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin, hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinden sonra ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla, 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Ordunun yönetimine gelmesinin ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapan protestocular, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair ordu yönetimiyle müzakere yürütüyordu.

'ASKERİ KONSEY GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILSIN'

Ülkedeki göstericilere liderlik eden muhalif oluşum Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Askeri Konseyin düşürülmesi için herkesi harekete geçmeye çağırıyoruz. Barışçıl devrim hareketi kapsamında derhal başkent ve tüm bölgelerin sokaklarında barikat kurulmalı, barışçıl yürüyüşler için kent, köy ve sokaklara çıkmalısınız." ifadeleri kullanıldı.

"Askeri darbe konseyinin sahte vaatleriyle gerçek yüzünü saklamak için beklediği"ne dikkat çekilen açıklamada, Konseyin ramazan ayının son gününde, sabah saatlerinde ordu karargahı önünde kendi halkından kadın ve erkek binlerce kişi karşısında sözünde durmadığı vurgulandı. ÖDGB, ayrıca iktidara gelmesi konusu müzakere edilen Askeri Konseyin maskesinin düştüğünü savundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)