Sudan'da Türk hastanesi açıldı

Sudan'da Türk hastanesi açıldı

ENSONHABER.com/Burak Karaaslan - Sudan 2006 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Darfur ziyareti sırasında talimat verdiği ve TİKA'nın (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) temelini attığı Nyala-Türk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışı gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ve Sudan Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Hasan Bekri Salih'i çok sayıda Nyalalı ellerinde pankartlarla karşıladı.

SUDAN'DA TÜRK HASTANESİ AÇILDI

Geçiş töreni düzenleyen atlı ve develi bölge insanları da dikkat çekti. Emrullah İşler burada yerli halka Arapça hitap etti. Sağlık Bakanı Başbakan'ın talimatıyla yapımı gerçekleştirilen hastanenin iki ülke arasındaki kardeşlik bağını güçlendireceğini söyledi. Sudan Sağlık Bakanı her iki bakana el yazması Kur'an ve değişik hediyeler verdi.

Sudan'da Türk hastanesi açıldı

"MASUM ÇOCUKLAR BASİT HASTALIKLARDAN ÖLMEYECEK"

Emrullah İşler hastane içerisinde basın mensuplarına konuştu. İşler, "Darfur'da ilk ihtisas hastanesi olma özelliğini taşıyor. Artık Darfur'daki masum çocuklar basit hastalıklar yüzünden ölmeyecek. Darfur'da yapılamayan birçok ameliyat bu hastanede yapılacak. Bu hastane Türkiye'nin mazlum ve mağdur coğrafyaya verdiği önemi gösteriyor." dedi. Emrullah İşler konuşmasını şöyle sürdürdü;

"2006 yılında Başbakan Erdoğan Sudan ziyareti sırasında Darfur'a da gelmişti. Bu ziyaretin ardından burada saha hastanesi kuruldu. Başbakan Erdoğan kalıcı bir hastane yapılması talimatı verdi. Bu talimat doğrultusunda inşaata başlandı. Bu hastane TİKA tarafından yapıldı.

Darfur'da ilk ihtisas hastanesi olma özelliğini taşıyor. Artık Darfur'daki masum çocuklar basit hastalıklar yüzünden ölmeyecek. Darfur'da yapılamayan birçok ameliyat bu hastanede yapılacak. Bu hastane Türkiye'nin mazlum ve mağdur coğrafyaya verdiği önemi gösteriyor.

Biz Türkiye olarak hiçbr karşılık beklemeden yardım ediyoruz. Biz sömürgeci bir anlayış ile yaklaşmıyoruz. Mazlum ve mağdur coğrafyalarda kim varsa yardım ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. Türkiye artık alan el değil veren el olmuştur."

Sudan'da Türk hastanesi açıldı

SAĞLIK BAKANI TANSİYON ÖLÇTÜ

Bakanlar açılışın ardından hastaneyi ziyaret etti. Ziyaret sırasında Sağlık Bakanı, Emrullah İşler'in tansiyonunu ölçtü. Ardından bir sağlık personeli de Müezzinoğlu'nun tansiyonunu ölçtü. İki bakanın da tansiyonu normal çıktı.

BÖLGEYİ KALKINDIRACAK

En son teknoloji imkanlarının kullanıldığı hastane bölgenin sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını ve sağlık sisteminin kalkındırılmasını sağlayacak.

Sudan'da Türk hastanesi açıldı

TEK İHTİSAS HASTANESİNDE TŪRK DOKTORLAR OLACAK

Güney Darfur'un Başkenti Niyala'da inşa edilen hastane 150 yatak kapasitesine sahip. Bölgenin tek ihtisas hastanesi olma özelliğini taşıyan Nyala Sudan-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi yaklaşık 50 bin metrekre alan üzerine inşa edildi. Hastanenin 11 bin metrekarelik kapalı alan üzerinde 31 poliklinik odası bulunuyor. Hastanede ilk planda 10 Tūrk doktor Sudanlı doktorlara egitim de verecek.

SUDAN'DA TEDAVİSİ YAPILAMAYAN HASTALIKLARA ÇÖZÜM

Darfur'da, hatta Sudan'da bile tedavisi yapılamayan pek çok hastalığın tedavisi Türk hastanesinde yapılabilecek.

Sudan'da Türk hastanesi açıldı