Sultanahmet Meydanı'nda bayram namazı

Sultanahmet Meydanı'nda bayram namazı

"Namaz Gönüllüleri Platformu" ve "Mihrap Gönüllüleri Platformu" ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çağrısı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı özel programlar eşliğinde eda edilen bayram namazı için, İstanbullular Sultanahmet Camisi'ni, cami avlusunu ve çevresini doldurdu.

BİR SAAT ÖNCE MEYDAN DOLDU

Medya ve özellikle sosyal medya üzerinden uzun süredir, "İslam aleminin ve tüm insanlığın içinde bulunduğu sıkıntılara karşı huzur ve saadet için, hep birlikte bayram namazını kılmak ve dua etmek" için yapılan çağrılara kulak veren İstanbullular, bayram namazından yaklaşık bir saat öncesinden camiyi ve avlusunu tamamen doldurdu. Camide yer bulamayan vatandaşlar namaz için Sultanahmet Camisi'nin çevresinde ve cami ile Ayasofya Müzesi'nin çevresinde kıyama durdu.

TEK KULLANIMLIK SECCADE DAĞITILDI

Toplu bayram namazı için yapılan çağrılar üzerine, kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da Sultanahmet Camisi'ne geldiği görüldü. Yer sıkıntısı nedeniyle cami çevresinde sedir ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi görevlilerince vatandaşların üzerinde namaz kılmaları için tek kullanımlık seccade dağıtıldı.

Sabah namazıyla başlayan etkinlikte Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük sohbet etti.

Sultanahmet Meydanı'nda bayram namazı

MEHMET GÖRMEZ HUTBE VERDİ

Bayram namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, hutbede, bayrama nice günlerden, nice iftarlardan, nice sahurlardan sonra geldiklerini, onca gün oruç tuttuktan sonra neşenin, sevincin, huzurun eşiğine vardıklarını, susuzluğa razı olduklarını, açlıkla sınandıklarını, uzun gündüzlerin sonunda bu esenlik ve selamet sabahına ulaştıklarını söyledi.

"Ayrı coğrafyalardan, ayrı dillerden, ayrı ırklardan, ayrı yaşlardan, ayrı kültürlerden milyonlarca insanın, şimdi şu bayram saatinde aynı sevincin etrafında halkalanması tıpkı sizin gibi şu an yan yana oturuyor, aynı kıbleye dönüyor olması, merhamet kuraklığı çeken insanlığın, merhameti yeniden kuşanması için tutuşturulmuş bir rahmet meşalesidir" diyen Görmez, şöyle devam etti:

Sultanahmet Meydanı'nda bayram namazı

"KALPLERİNİZİ DE KIYAMA KALDIRIN"

"Dünyayı kana bulayan ve ateşe atan nefretin ve ayrımcılığın, insanlığı aç ve yoksul bırakanların ve zulmün pekala yenilebileceğinin canlı şahitleri olarak yan yana oturuyorsunuz şu anda. Sizin varlığınız canlı kalkandır insanlığı ateşe atan bütün zalimlere. Az önce vücutlarınızı Allah'ın huzurunda kıyama kaldırdığınız gibi kalplerinizi de kıyama kaldırın bu bayram sabahında. Şefkatin timsali olarak yürüyün merhamet yağmurlarının kesildiği bu çoraklıkta. Kalpleriniz isyandır insanlık adına yeryüzünün kirletilmesine.

Sultanahmet Meydanı'nda bayram namazı

"ELLERİNİZLE KARDEŞLİĞİ YENİDEN İNŞA EDİN"

Gözleriniz açık adresi olmalı merhametin. Ellerinizle kardeşliği yeniden inşa etmenin vakti gelmiştir artık. Merhametin ve yardım severliğin güneşi olarak doğun ümitsizliğin üstüne. Ümit olun, umut doğurun tüm mazlumlara, ezilmişlere, mağdurlara ve tüm insanlığa. İnsanlığın ölmediğine tanıktır buradaki varlığınız. Hazreti Peygamber Muhammed Mustafa'nın insanlığa dair ümidinin tükenmediğinin canlı belgelerisiniz. Sizin yüzünüzden okunuyor Hazreti Peygamberin umudu. Sizin gözünüzde, aranızda bulunan çocuklarınızın gözünde seyrediliyor ana yüreği kuşanmış bütün Peygamberlerin ümidi."

SURİYE VE MISIR'I DA UNUTMADI

Bayram hutbesinde Suriye ve Mısır'da yaşananlara da değinen Görmez, "Başta Suriyeli ve Mısırlı kardeşlerimize, insanlık coğrafyasının cümle mazlumlarına ve mağdurlarına, darda ve zorda olan kardeşlerimize dua edelim. Topraklarımıza hicret etmiş kardeşlerimize, topraklarımızda çaresiz kalmış kardeşlerimize Ensar ruhunu gösterelim, onların yanlarında olalım, onların yanında olanların yanında olalım" ifadelerini kullandı.

Sultanahmet Meydanı'nda bayram namazı

Namazdan sonra İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran dua etti. Program, okunan ilahilerle sona erdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katıldığı namaz çıkışında bazı vatandaşlar yanlarında getirdikleri çikolata, şeker ve lokumları cemaate dağıttı.