Sultanahmet'teki canlı bomba Karadul iddiası

1

İstanbul Sultanahmet'te dün düzenlenen canlı bomba saldırısında polis memuru Kenan Kumaş hayatını kaybetmişti. Patlamada kadın terörist de öldü.

DHKP-C ÜSTLENDİ

Olay sonrası bir açıklama yapan terör örgütü DHKP-C, saldırıyı üstlendi. Açıklamada "Feda eylemini gerçekleştiren savaşçımız Elif Sultan Kalsen’dir. Şehidimize ilişkin açıklamayı yarın yapacağız" denildi. Ancak kafaları karıştıran gelişmeler bundan sonra başladı...

KAFALARI KARIŞTIRAN GELİŞMELER

Bombalı eylemi gerçekleştiren kişinin Elif Sultan Kalsen olduğu haberi üzerine cenazeyi teşhis etmek için Adli Tıp Kurumu’na Kalsen’in annesi ve babası geldi. Mehmet ve Şirin Kalsen çifti avukatlarıyla birlikte Adli Tıp Kurumu’ndaki güvenlik görevlileri tarafından içeriye alındı.

"CESET ELİF SULTAN KALSEN’E AİT DEĞİL"

Yaklaşık yarım saat sonra Adli Tıp Kurumu’ndan çıkan aile adına gazetecilerin sorularını yanıtlayan avukat Ebru Timtik, bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin cesedinin Elif Sultan Kalsen’e ait olmadığını belirterek, "İçeride savcı beyin nezaretinde bize bir kadın cesedi gösterildi. Beyaz tenli, 163 cm boylarında bir kadın cenazesiydi gördüğümüz. Elif Sultan Kalsen’in annesi ve babası geldiler. O kadının cesedine baktılar. Ancak o kadının cesedi Elif Sultan Kalsen’e ait değil" dedi.

"AİLESİ İRTİBAT KURAMAMIŞ"

’Elif Sultan Kalsen’in nerede olduğunu biliyor musunuz’ sorusuna Ebru Timtik, "Bu konu hakkında bir bilgim yok. Ailesi kısa bir zaman önce irtibat kuramamış. O yüzden emin olamadılar. Basında oluşan haberlerden ötürü emin olamadılar. Bu sebeple biz de gelip emin olmak istedik" diye konuştu.

'ELİF SULTAN KALSEN DEĞİL' İDDİASI

Emniyet yetkilileri, saldırganın kimliğine ilişkin basına yansıyan iddiaların doğru olmadığını duyurdu, canlı bomba eylemcisinin kimliğinin daha sonra açıklanacağını duyurdu.

KARADUL İDDİASI

Tüm bu gelişmelerin üzerine bu sefer de ortaya ''Karadul'' iddiası atıldı. Fox TV Haber Müdürü Ercan Gün, saldırıyı gerçekleştiren canlı bombanın Moskova'da 38 kişinin öldüğü bombalı saldırıları gerçekleştiren Karadul örgütünün üyesi olduğunu ileri sürdü.

KİM BU KARADULLAR?

Rusya'nın başkenti Moskova'da 2010 yılında gerçekleştirilen saldırılarda 38 kişi ölmüştü. Bombalı saldırılar, 'Kara Dul' olarak bilinen Çeçen kadın intihar bombacıları tarafından gerçekleştirilmişti.

Rusya'ya yönelik bugüne kadar düzenlenen intihar saldırılarının çok büyük bir kısmında da Kara Dullar rol almıştı. Kara Dullar, ilk olarak 2002 yılında Moskova tiyatro baskınında ortaya çıktı. Çeçen militanlar, 2002 yılında bir tiyatroyu kuşatarak, yaklaşık 850 kişiyi rehin aldı.

DNA TESTİ İLE BELLİ OLACAK

Saldırganın kimliği DNA testi ile belirlenecek. Bugün bir açıklama yapılması bekleniyor.