Sumru Altuğ: Sadece cari açıkla ekonomi yorumlanmaz
ensonhaber.com

TRT Haber'de ekrana gelen Konuk Odası bugün Koç Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan ekonomist Sumru Altuğ'u ağırladı.

Altuğ yaptığı açıklamalarla cari açık ve faizden başka bir veriye dayanmadan ekonominin kötüye gittiğini söylemenin yanlış olduğunu vurguladı, Türkiye'de her zaman bir kriz edebiyatı olduğunu belirtti.

EZBER BOZAN EKONOMİST SUMRU ALTUĞ

Sumru Altuğ: Sadece cari açıkla ekonomi yorumlanmaz

İşte Altuğ'un programdaki sözlerinden bazıları:

KRİZ İKTİSADİ FAALİYET DARALMASIDIR

Bazen diyorum ki biz Türkler geçmişi unutuyoruz, geleceği de hep böyle acaba şaşılacak bir şey olarak mı bakıyoruz. Hayır öyle bakmayalım, kriz aslında bir iktisadi faaliyetin daralmasıdır. Birtakım endikatörlerle beraber meydana gelir. İflaslar, borç alma zorlukları, faizlerde ve fiyatlarda dalgalanmalar, yatırımın azalması, tüketimin azalması gibi. Bir takım endikatörlerle birlikte gelir.

TÜRKİYE'DE KRİZ EDEBİYATI VAR

Türkiye’de bence bir kriz edebiyatı var. Ben bundan çok hoşlanmıyorum. Yani kriz şu, kriz her an gelebilir, çok korkmalıyız, krizi anlayamayız.

TEK BİLDİKLERİ CARİ AÇIK, FAİZ, DOLAR..

Hükümet kayıt dışını kayıt altına alıyor, vergi gelirini artırıyor. Cari açık, faiz ve devlet bütçesine bakılarak ekonomi yorumlanmaz. Tamam devlet bütçesi önemli ama cari açık ve faiz, ekonomiyi yorumlarken o kadar da önemli değil.

EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ ZEYTİN AĞAÇLARIDIR, TARIMDIR, DUBLE YOLLARDIR

Ekonomi şudur; mesela ben bu yaz Edremit, Altınoluk'a gittim. Harika feribotlarla gidiyorsunuz. Bütün çanakkalede duble yollar var. Yan taraflarda modern tarım işletmeleri, rüzgarla çalışan santraller ve zeytinlikler. Zeytin bir altın demektir.

Sadece bankada çalışmak için eğitim almayacağız ama zeytin ağacının nasıl yetiştiğini bileceğiz. İşte ekonominin bel kemiği budur.