Suriye: ABD televizyonu Esad'ın mülakatını tahrif etti

Suriye: ABD televizyonu Esad'ın mülakatını tahrif etti

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Amerikan ABC televizyonuna verdiği mülakatın tahrif edildiğini ve hakkıyla yayınlanmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Maksidi, mülakatın bazı kısımlarının değiştirildiğini, bazı kısımlarının da eksik verildiğini belirtti.

ESAD'IN RÖPORTAJI TELEVİZYONDA BÖYLE YAYINLANMIŞTI

Makdisi, Esad'ın, "Sorumluluk bende değil" şeklinde medyada yer alan ifadelerinin yanlış olduğunu, Esad'ın güvenlik güçleriyle ilgili olarak, "Bunlar benim değil devletin kuvvetleri, ben devlet başkanıyım, anayasal bir durum var, hatalar evet yapıldı ancak bu hatalarla ilgili hesabın sorulacağı" ifadelerini kullandığını vurguladı.

Sözcü, röportaj sırasında, Esad'ın soruları açık şekilde cevapladığını ancak televizyon kanalının bu cevapları genelde evet-hayır şeklinde verdiğini, bunun da Esad'ın konuşmalarının yanlış anlaşılmasına sebep olduğunu vurguladı.

"DELİLER" DERKEN ABD'Yİ KAST ETTİ

Makdisi, Esad'ın, "Böyle bir emri ancak deliler verebilir" şeklinde yayınlanan sözleriyle ilgili, "Devlet Başkanı Esad burada, 'Ordularını Afganistan'a ve Irak'a göndermek delicedir. Irak'ta 6 bin kişi öldü' sözlerini kullandı. Ancak televizyon kanalı bu kısmı tahrif edilmiş şekilde verdi" dedi.

Röportajda Esad'ın, "Kendilerine Birleşmiş Milletler'de Suriye'de insanlık suçu işlendiğine dair herhangi bir belge gelmediğini söylediğini" aktaran Makdisi, basın mensuplarına, mülakatın orijinal haliyle, televizyonda yayınlanan şeklinden oluşan bir video izletti.

BM İLE İLGİLİ SÖZLERİNE CEVAP

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay ise Esad'ın ABC News'e verdiği röportajda BM'nin güvenilir olmadığına yönelik açıklamalarına da yanıt vererek hem kendilerinin hem de Suriye'deki insan hakları ihlallerini araştırmak üzere kurulan Suriye Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'nun raporunun son derece güvenilir bilgilere dayandığını belirtti.

Fransa'nın bugünkü Güvenlik Konseyi toplantısında Pillay'ın gelecek hafta Konsey'e Suriye konusunda bilgi vermesi için baskıda bulunduğu ve Konsey'in de bu fikri kabul ettiği de bildirildi.