Suriye Türkiye sınırına mayın döşüyor

Suriye Türkiye sınırına mayın döşüyor

Görgü tanıkları, Suriye ordusunun, Hatay üzerinden Türkiye'ye kaçan Suriyelilere engel olmak için geçen ay sınıra mayın döşediğini öne sürdü. Suriyeli siviller ise geçtiğimiz ay mayın patlamasında beş kişilik bir ailenin ciddi şekilde yaralanması üzerine, ilkel metotlarla bölgede mayın temizliğine girişti.

Bu grubun, balta ve halat kullanarak, mayın temizleme eğitimi olan ve kendisine Rajol el Hadidi (Demir Adam) diyen bir gönüllünün yardımıyla yüzlerce mayın çıkardığı ve geçiş yolunun güvenliğini sağladığı belirtildi.

Hadidi, McClatchy muhabirinin, mayınlardan birinin fotoğrafını çekmesine izin verdi. Çıkarılan mayınların, Rus yapımı PMN-2 tipi olduğu iddia edildi.

DAVUTOĞLU BİLGİLENDİRİLMİŞTİ

Mayın konusu, 24 Şubat'ta Tunus'ta gerçekleştirilen "Suriye'nin Dostları Konferansı" öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na sunulan Suriye dosyasında da yer almıştı.

Dosyada, "Beşar Esad yönetiminin sivil kaçışları önlemek amacıyla Ürdün ve Lübnan sınırını yoğun şekilde mayınladığı" belirtilmişti. Benzer şekilde Türkiye sınırında da halkın olası kaçış noktalarının mayınlanmış olabileceği ihtimali vurgulanmıştı.