Suriye Zirvesi sonrasında, ABD 'Türkiye'ye gitmeyin' dedi
ensonhaber.com

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye için vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı. Lakin bu uyarının Suriye için İran ve Rusya ile gerçekleştirilen Soçi Zirvesi'nin ardından olması dikkatlerden kaçmadı.

SEVİYE 3

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye genelinde seyahat riskini, ‘seyahati yeniden gözden geçirin’ anlamına gelen ‘seviye 3’ olarak belirtti.

Terör ve keyfi tutuklamalara karşı vatandaşların uyarıldığı açıklamada, bazı bölgelerde riskin daha fazla olduğunun altı çizildi. Bu bölgelerin başında Suriye ve Irak sınırına yakın yerlerin geldiği belirtildi.

Suriye Zirvesi sonrasında, ABD 'Türkiye'ye gitmeyin' dedi

TERÖR EYLEMİ PLANLANIYORMUŞ

“Terör grupları Türkiye’ye yönelik olası saldırılar planlamaya devam ediyo.r” denilen açıklamada; turistik bölgelerin, toplu taşıma araçlarının, pazar ve alışveriş yerlerinin, yerel yönetim binalarının, ibadethanelerin, parkların, büyük spor etkinlikleri ve kültürel etkinliklerin, eğitim kurumlarının, havaalanlarının ve diğer kamuya açık alanların teröristler tarafından hedef alınabileceği kaydedildi. Açıklamada, teröristlerin daha önce bu yerleri hedef aldığı hatırlatıldı.

ON BİNLERCE KİŞİNİN GÖZALTINA ALINDIĞI İDDİASI

Güvenlik güçlerinin on binlerce kişiyi gözaltına aldığı belirtilen açıklamada, bunlar arasında ABD vatandaşları da olduğu ve bu kişilerin terör örgütleriyle bağlantılı olduklarının iddia edildiği kaydedildi. Bu tutuklamaların birçok kez gizli tanıklar ve siyasi sebeplerle yapıldığı da ifade edildi.

Suriye Zirvesi sonrasında, ABD 'Türkiye'ye gitmeyin' dedi

VATANDAŞLARINA "TUTUKLANABİLİRSİNİZ" UYARISI

Uyarıda ABD vatandaşlarının Türkiye’den ayrılma yasağıyla karşı karşıya kalabildiği durumlar hatırlatıldı ve Türkiye hükümeti tarafından açık bir şekilde onaylanmayan gösterilere katılmanın ya da hükümeti eleştirmenin tutuklamayla sonuçlanabileceği yönünde de uyarı yapıldı.

Amerika’nın; Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerine seyahat eden vatandaşlarına, acil yardım hizmeti sunmada da sıkıntı yaşayabileceğinin altı çizildi. Türkiye’de çalışan Amerikalı kamu çalışanlarının, bu illere yetkililerin izni olmadan seyahat etmeleri daha önce yasaklanmıştı.