Suriyeli muhaliflere ABD'den ofis izni

Suriyeli muhaliflere ABD'den ofis izni

ABD açıklamasında Devlet Başkanı Beşar Esad güçlerine karşı mücadeleye devam eden isyancılara 27 milyon dolarlık ilave finansal destek sağlanacağı da ifade edildi. ABD, verdiği yardımın silah alımında kullanılmasına izin vermiyor.

Son yardımla birlikte ABD'nin Suriyeli muhaliflere sağladığı finansal destek de 287 milyon dolara yükselmiş olacak.

Açıklama, ABD'li yetkililer ve Suriye ana muhalefetinin lideri Ahmed el Carba'nın görüşmesinden birkaç gün önce yapıldı.

ABD 2012'de Suriye ana muhalefetini ülkenin resmi temsilcisi olarak kabul etmişti.

BBC'nin ABD Dışişleri muhabiri Barbara Plett, Washington'un son hamlesinin ana muhalefetin resmi muhattap olarak tanınması anlamına gelmediğini söylüyor.

Associated Press haber ajansına konuşan bir ABD yetkilisi ise, Suriye muhalefetinin temel talebinin resmi muhattap statüsüne yükselmek olduğunu belirtiyor.

MUHALEFET KERRY İLE GÖRÜŞECEK

Muhalefet lideri Carba, Washington'un kararı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, "Son gelişme Esad yönetimine vurulmuş önemli bir diplomatik darbedir ve muhalefetin ne kadar yol katettiğinin göstergesidir" dedi.

Carba'nın Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Washington'da görüşmesi bekleniyor.

Muhalefetin diplomasi çabaları devam ederken, Esad ise Devlet Başkanlığı seçiminin Haziran ayı içerisinde gerçekleştirileceğini söyledi. ABD, Esad yönetiminin seçim kararını "Demokrasi parodisi" olarak nitelendirmişti.