Süt hormonu fazlaysa kısırlık kapıda

Süt hormonu fazlaysa kısırlık kapıda

Kadın hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yalınkaya, kadınların hormonlarının yüksek olması, düşük olması veya aralarında uyumsuzluk olmasının adet düzeninin bozulmasına yol açabileceğini belirtti. Süt hormonunun yüksek olmasının kadınlarda adeti kesip kısırlığa yol açabileceğini aktaran Doç. Dr. Yalınkaya, bu hormonun fazlalığında kızlık döneminde ise adetin tamamen kesilebilmesine yol açtığını ifade etti.

Bu hormonun beyinden salgılanan bir hormon olduğunu dile getiren Yalınkaya, "Süt hormonu yüksek olduğu zaman hormon ritmini bozuyor, yumurtlamanın oluşmasını engelliyor ve sonuçta yumurtlama olmayınca kısırlık da olabiliyor. Göğüste özellikle sıvı şeklinde bir akıntı olur. Eğer genç bir bayanda göğüslerinde akıntı varsa kendiliğinden veya sıkarak bir akıntı oluyorsa süt hormonundan şüphelenmek lazım" dedi.

İLAÇ TEDAVİSİYLE DÜZELEBİLİYOR

Süt hormonunun tedavi yöntemleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yalınkaya, bunun tedavisinin kolay olduğunu söyledi. Yalınkaya, "Birkaç ilacı var, bir süre uyguladığımız zaman kolaylıkla normale dönebiliyor. Ama bazen beyinde adenom oluyor, orada süt hormonu üreten iyi huylu tümör oluyor. O olduğu zaman tedavi biraz daha değişebiliyor. Ama genellikle ilaç tedavisiyle düzelebilen bir rahatsızlıktır" diye konuştu.