Suud - Katar - Türkiye ilişkileri güçleniyor

d

Eski Suudi Kralı Abdullah vefat ettiğinde Afrika ziyaretini yarıda kesip ayağının tozuyla Riyad'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni süreçte Suud-Türkiye ilişkilerinin nasıl seyredeceğinin sinyalini vermişti. Yeni Kral Selman ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında geçmişe dayalı yakın bir ilişki zaten mevcut ancak iki ülke ilişkileri daha sıkı bağlarla örülecek gibi görünüyor.

KRAL SELMAN'IN İLK ZİYARETİ

Akşam'ın haberine göre; Arap basınında birçok analist Kral Selman'ın ilk ziyaretini Türkiye'ye yapacağını uzun zamandır dile getiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonu yapacağı Riyad ziyareti duyulduktan sonra bu iddia daha sık dile getirilmeye başlandı.

EN ÖNEMLİ ETKEN İRAN VE SURİYE

Katar'ın da dahil olduğu yeni dönem Arap-Türkiye ittifakında en belirgin etkenlerden biri İran ve Suriye faktörü. Suriye'nin yanı sıra Irak ve Akdeniz hattı boyunca Lübnan ve Yemen'de Şii unsurlar üzerinden etki alanını genişleten ve IŞİD terörünü de dolaylı olarak körükleyen İran'ı dizginlemek Suudi-Katar ve Türkiye işbirliğini zorunlu kılıyor. Ancak burada Mısır ile ABD-İran ittifakı engel teşkil ediyor.

İŞBİRLİĞİ ABD'Yİ ZORLAYABİLİR

Üç ülke ancak Mısır konusundaki görüş ayrılıklarını giderdikten sonra söz konusu işbirliği ABD'yi zorlayabilir. Nitekim ABD BaşkanI Obama'nın politikaları, şu an Washington-Tahran ilişkilerini geliştirmek etrafında yoğunlaşıyor. Beyaz Saray bu uğurda klasik müttefiklerini görmezden geliyor. Bu nedenle Türkiye'nin, Katar ve Suud'la Mısır ajandasını birleştirmeden yola çıkması eleştiriye açık bir durum.