Suudi Arabistan'da prenslere ve bakanlara gözaltı dalgası
DHA

Kral Salman bin Abdulaziz tarafından bu gece yarısı oluşturulmasına karar verilen Rüşvet ve Yolsuzluklara karşı mücadele komisyonu harekete geçti.

VELİAHT PRENS, OPERASYONUN BAŞINDA

Başkanlığını Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın yaptığı komisyonun bazı prens ve eski bakanların tutuklanması yönünde karar aldığı öne sürüldü.

11 PRENS VE 4 BAKAN GÖZALTINDA

Al Arabiyye televizyon kanalı, 11 prensin ve şu an görevde bulunan 4 bakanın da yolsuzluk ve rüşvet olaylarına karıştığı iddiası ile göz altına alındığını duyurdu.

Suudi Arabistan'da prenslere ve bakanlara gözaltı dalgası

Prens Muhammed Bin Selman

Suudi Arabistan'da prenslere ve bakanlara gözaltı dalgası

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz

Tutuklanan prens ve eski bakanların rüşvet ve yolsuzluklara karıştığı ileri sürülüyor.

İŞ ADAMLARI, MEDYA PATRONLARI, BAKANLAR

Suudi Arabistan'daki bu girişim "yumuşak darbe" olarak adlandırılırken, aralarında bakanların, iş adamları ve medya patronlarının bulunduğu liste şu şekilde:

Kraliyet Muhafızları Bakanı görevini yapmış ve birkaç ay önce görevinden azledilmiş Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz, Ekonomi ve Planlama Bakanı Mühendis Adil bin Muhammed Fakih, eski Riyad valisi Emir Türki bin Abdullah, Savunma Bakanı Yardımcısı Emir Fahd bin Abdullah, Emir Türki bin Nasır, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed,

Suudi Arabistan'da prenslere ve bakanlara gözaltı dalgası

Kraliyet Mahkemesi'nin eski şefi Halid Tuwaijri, eski Maliye Bakanı İbrahim El-Assaf, Suudi Arabistan İletişim Şirketleri eski başkanı Suud El-Dawish, Suudi Arabistan Havayolları eski başkanı Halid el-Malham, Kraliyet kutlamaları ve organizasyonu eski şefi Muhammed El-Tobaishi ve iş adamları; El Velid Al-İbrahim, Salih Kamil, Abdullah Salih Kamil, Muhammed Hüseyin El-Hamudi, Bakr bin Ladin.

Suudi Arabistan'da prenslere ve bakanlara gözaltı dalgası

Suudi Arabistan’ın en büyük medya patronu olan Prens Valid bin Talal'da tutuklular arasında.

Suudi Arabistan'da prenslere ve bakanlara gözaltı dalgası

Suudi Arabistan'da prenslere ve bakanlara gözaltı dalgası VİDEO

VELİAHT PRENS OPERASYON SİNYALİNİ VERMİŞ

Suudi Arabistan'da darbe oalrak değerlerndirilen bu dirişim ile ilgili çalkantılar devam ederken, Veliaht Prens Salman'ın daha öncesinde operasyonun sinyalini verdiği ortaya çıktı.

Mayıs ayında bir televizyon programına katılan Salman, yolsuzluk konusu ile ilgili "yolsuzlukla mücadele sonuna kadar gerçekleştirilecektir. Yolsuzluğa bulaşan kim olursa olsun, kurtulmayacak. Bakan, Prens, ya da kim olursa olsun. İspatlanırsa hiç kimse kurtulamaz." açıklamasını yapmıştı.

Açıklamada Salman'ın "bakan ya da prens" kısımlarını vurgulayarak söylemesi ise dikkat çekici oldu

RİYAD'DA ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Al Arabiya televizyonu haberi son dakika gelişmesi olarak duyururken, başkent Riyad'ta endişenin hakim olduğu yönünde yorumlar yer aldı.

Sitenin haberinde Riyad'da sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı, havalimanlarında kontrolların üst düzeye çıkarıldığı ve olası kaçışların önüne geçilmeye çalışıldığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'da prenslere ve bakanlara gözaltı dalgası

Gözaltına alınan Prens Valid

İŞ ADAMLARININ MAL VARLIKLARINA EL KONULDU

Ayrıca henüz isimleri açıklanmayan bazı ünlü Suudi iş adamlarının mal varlıklarına da el konulduğu yönünde iddialara yer verildi.

"ATIK SU PROJESİNDE USULSÜZLÜK" SUÇLAMASI

Gözaltına alınan isimler hakkında bilgi verilmezken, aralarında bir kadının da olduğu ve bu kişilerin yolsuzluk nedeniyle gözaltına alındıkları ifade edildi.

Haberde "Kolera ile ilgili ve Cidde'deki atık suyu projesi usulsüzlüğü" gibi birden fazla yolsuzluk dosyası nedeniyle gözaltıların gerçekleştirildiği kaydedilirken, resmi makamlardan henüz bir açıklama yapılmadı.

Kraliyet kararnamesi gereğince bu gece kurulduğu ilan edilen Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, tutuklama, malvarlığına el koyma ve gerekli diğer işlemleri yapmak ile yetkilendirilmiş, başkanlığına da Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmişti.

SUUDİ ARABİSTAN'DA NELER OLUYOR

Riyad'da yaşanan bu gelişme bir anda tüm dünyayı ayağa kaldırırken, Veliaht Prensin başlattığı bu operasyon "yumuşak darbe" olarak adlanırılırken, kendi saltanatını kurma yönünde attığı bir adım olarak değerlendirildi.

Yaptığı reform hareketleri ile Suudi Arabistan'ı yeni dönemin ılımlı dev gücü haline getirmeyi hedefleyen Selman'ın, babasının yerine tahta geçmesi bekleniyor. Daha önce muhalif alimlerin hapse atılması ile başlayan Veliaht Selman'a hazırlık süreci, yerini tahta geçme ihtimali bulunan kuvvetli bakanlara bıraktı.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)