Tahrir Meydanı'nda tarihi protesto

Tahrir Meydanı'nda tarihi protesto

Mısırlı isyancılar bugün Mübarek'e karşı Tahrir Meydanı'nda.. büyük gösteride Mübarek'in istifası isteniyor El Cezire alanda 2 milyona yakın kişinin toplandığını açıkladı.. Mısır Ordusu göstericilere güç kullanmayacağını açıkladı. Ordu "Halkın talepleri meşrudur" dedi.

MISIR'DA 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ TOPLANDI

İŞARET VERECEK KİMSE YOK

Tahrir Meydanı'nda toplanan iki milyon kişiden büyük kalabalığın Başkanlık Sarayı'na doğru yürüyüşe geçmesinin çok zor olduğu belirtiliyor.
Bunun en büyük nedenininse göstericiler arasında onları yönlendirecek bir lider bulunmaması bu yüzden de kimsenin yürüyüşü başlatacak işareti veremediği bildiriliyor.

YÜRÜYÜŞE SICAK BAKILMIYOR

El Cezire'nin haberine göre, birçok gösterici de burada toplanmış olmanın yeteli başarıyı sağladığını düşünüyor ve yürüyüş fikrine pek sıcak bakmıyor.
Tahrir Meydanı'nda toplanan iki milyondan fazla kişinin yanı sıra, eşzamanlı gösterilerin yapıldığı İskenderi kentinde bir milyondan fazla, Süveyş ve Mansure'de 250 binin üzerinde kişinin gösterilere katıldığı bildiriliyor.

BÜYÜK GÖSTERİ İÇİN TOPLANDILAR

Mısır'ın başkenti Kahire'de, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde bugün yapılacak büyük gösteri için halk toplandı. Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e karşı yürütülen protestoların 8'inci gününde, şu ana kadar ki en geniş katılımlı halk yürüyüşü için seferber oldu.

DEFOL MÜBAREK

Protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda toplanan göstericilerin, Mübarek aleyhinde sloganlar attıkları bildirildi. Meydanda darağacı kuran protestocuların Devlet Başkanı Mübarek'in maketini asarak, "Defol Mübarek" sloganları attıkları belirtildi.

Mısır tarihi gösteriye hazırlanıyor

GECE DE TAHRİR MEYDANI'NDAYDILAR

Çok sayıda gösterici de geceyi protestoların merkez üssü Tahrir Meydanı'nda geçirdi. Helikopterler başkent üzerinde düzenli uçarken, silahlı kuvvetler de kent merkezine girişleri kontrol ediyor.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in kontrolü yeniden sağlamaya çalıştığı Mısır'da, polise tekrar sokaklara dönmesi talimatı verilirken sokağa çıkma yasağı da genişletildi. Hükümet karşıtı göstericiler, Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'ndan gece bile ayrılmayıp burada kamp kurdular. Göstericiler genel grev çağrısında bulundular.

Öte yandan, muhalefet, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'e cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıdı.

Kifaye Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Vafd Partisi, Gad Partisi ve Müslüman Kardeşler'in bazı üyeleri, cuma gününe kadar iktidardan gitmesi için süre tanıyarak Mübarek'e ültimatom verdi.

-Beyaz Saray, Mısır'daki olaylarla ilgili olarak, Washington yönetiminin, sokaktaki Mısırlılarla Mısırlı hükümet yetkilileri arasında bir seçim yapmadığını açıkladı.

-Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman, muhalefetle acil diyalog başlatmakla görevlendirildi.

-Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, 1 haftadır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'e karşı protestoların sürdüğü Mısır'da ''barışçı geçiş'' çağrısında bulundu.

ORDU GÜÇ KULLANMAYACAK

Devlet televizyonundaki haberde, ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye'de 'bir milyon adam yürüyüşü' arifesinde ordunun göstericelere karşı güç kullanmayacağı yönünde güvence verdiği belirtildi. Haberde, ordunun Mısır halkının taleplerini ''meşru'' gördüğü de ifade edildi.

MİLYONLARI SOKAĞA ÇAĞIRDILAR

Mübarek'in 30 yıllık yönetimine karşı gösteriler yedinci gününe girerken, protestocular "milyonların protestosu" eylemine çağrı yaptılar. Protestocular Mübarek gitmeden meydanlardan ayrılmama yemini ederken, Cumhurbaşkanı dün akşam hükümeti kurmakla görevlendirdiği Ahmet Şefik'e siyasi partilerle diyalog içinde anayasa ve yasama reformları yapma talimatı verdi. Bunun yanı sıra Mübarek, işsizliği azaltmak için ekonomik önlemler alınmasını istedi.

5 SORU 5 CEVAPLA MISIR

Mısırlılar neden ayaklandı?

İşsizlik, enflasyon, yolsuzluk ve siyasi baskılardan.

Protestocular kimlerden oluşuyor?

Çoğunluğu işsiz gençlerden oluşuyor. Ancak aralarında her türlü siyasi görüşten, cinsten, dinden ve yaştan insanlar da bulunuyor.

Muhalefetin desteklediği bir ortak lider var mı?

Var. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun eski başkanı Nobel Barış Ödülü Sahibi Muhammed Mustafa El Baradey'e, iktidarla müzakereleri yürütmesi için muhalif gruplar tarafından destek verildi.

Muhalefette kimler bulunuyor?

Kifaye Hareketi, 6 Nisan Hareketi, Vafd Partisi, Gad Partisi ve Müslüman Kardeşler. En güçlü hareket Müslüman Kardeşler.

Güvenlik güçlerinin protestolar karşısındaki tavrı nedir?

Ordu şimdilik ortada durup halkla çatışmaya yanaşmıyor. Polis ise Mübarek'e gönülden bağlı ve her fırsatta halkla çatışıyor.