Taksilerde hangi ihlale kaç puan ceza verilecek - UKOME

İstanbul Taksiciler ve Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ile yeni yasal düzenleme getirilen taksilerdeki ceza puanı uygulamasının detaylarını görüştük.

Uğur yaptığı açıklamada "getirilen düzenlemenin kesinlikle çok tesirli olacak ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamayan taksicilerin, bir başka deyişle çürük elmaların, bu işi hakkıyla yapan insanlardan ayrılacak olması bakımından çok önemsiyorum " dedi.

NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Uğur "ceza puanı uygulamasının yılbaşı itibari ile yani Ocak 2017'de hayata geçmesinin planlandığını, bu süre zarfında da altyapı çalışmalarının tamamlanması planlanıyor" ifadelerini kullandı.

Taksilerde hangi ihlale kaç puan ceza verilecek - UKOME

DENETİM BİRİMİ KURULACAK

Başkan Uğur en büyük yenilik olarak İstanbul'daki şoförlere "Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi" şartı getirildiğini belirterek, "Uygulama bir puanlama sistemi ile yürürlüğe girecek. Bir disiplin kurulu oluşturulacak. Disiplin kurulu 100 puan üzerinden işlem yapacak." dedi.

ŞİKAYETLER NEREYE YAPILACAK?

Vatandaşların taksi şoförleri ile yaşadığı şikayetlerin nereye yapılması gerektiğine de değinen Uğur " sorun ve şikayetler 444 15 23 nolu hatta yani bize veya İBB'nin Alo Trafik Hattına (telefon ile 153, mesaj ile 1530) iletilebilecek. dedi.

Taksilerde hangi ihlale kaç puan ceza verilecek - UKOME

ÖNE ÇIKAN CEZALAR

İzin belgesinde yazılı güzergahı takip etmeyen taksi şoförüne 20 puan ceza yazılacak. *Trafik akışını engelleyecek şekilde caddede veya ana arterde park eden taksi veya minibüs şoförü 20 ceza puanı alacak *Taşımacılık esnasında sigara içen şoför veya araçta yolcunun sigara içilmesine göz yuman şoföre 20 ceza puanı verilecek. *Mesafe veya trafik yoğunluğu bahanesi ile yolcu almayan şoföre 10 ceza puanı verilecek.

CEZALARIN YAPTIRIMI

Belge sahibi şoförler 100 hizmet kalite puanını doldurursa sahip oldukları belgeleri 6 ay süreyle askıya alınacak ve eğitim tekrarı sonrasında kamu ve trafik güvenliği yaptırımına esas olan ihlaller hariç olmak kaydıyla yapılacak sınav ile yeniden belge alabilecekler. Mesleki yeterlilik kanununda yer alan Ulusal Meslek Standardına geçilmesi ve uygun taşıt sürücü sertifikasına sahibi olunması halinde sistem alt yapısı zaman sağlanarak istenecek.