Taliban'dan öldürülen üç Türk hakkında açıklama

Taliban'dan öldürülen üç Türk hakkında açıklama

Afganistan Celalabad'da uzaktan kumandayla yapılan bombalı saldırıda EMTA İnşaat Şirketi proje müdürü ve çalışanı üç Türk öldü; bir Türk ile üç Afgan sivil de yaralandı. Taliban saldırıyı üstlenmedi

Son dönemde yabancılara karşı saldırıların arttığı Afganistan'da dün Nangarhar Vilayeti'nin merkezi Celalabad'da uzaktan kumandayla gerçekleştirilen saldırıda üç Türk hayatını kaybetti.

Dün Sabah yerel saatle 07.15'te gerçekleşen saldırıda ölenlerin EMTA İnşaat Şirketi proje müdürü Fuat Taş ile şirket çalışanları Ümit Ünal ve Halil Gül olduğu açılandı. Saldırıda ustabaşı Ahmet Şahinoğlu ve biri çocuk olmak üzere üç Afgan sivil de yaralandı. Türkiye'de Ankara ve Adana'da ofisleri bulunan EMTA şirketinin Besud'da Afgan polisi için bir tesis inşa ettiği belirtildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmazken Taliban, sorumlu olmadıklarını duyurdu.

SALDIRI UZAKTAN KUMANDA İLE YAPILDI

Nangarhar Vilayeti Valisi'nin sözcüsü Ahmad Ziya Abdülzay'ın yaptığı açıklamaya göre, saldırı Türk çalışanların Celalabad'ın Besud bölgesindeki inşaata işbaşı yapmaya gittikleri sırada gerçekleşti. İşçilerin bulunduğu servis aracı inşaat alanının girişine yaklaştığı sırada bomba yerleştirilmiş bir motosiklet uzaktan kumanda ile patlatıldı.

Saldırı sonrası açıklama yapan Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Necibullah Daniş, "Park halindeki bir motosiklete yerleştirilen patlayıcı, Celalabad vilayetinin Beshud ilçesi yakınlarında bölgede çalışan Türk vatandaşlarını taşıyan aracın geçişi sırasında uzaktan kumandalı bir düzenekle havaya uçuruldu" dedi. Daniş, saldırının Türkleri hedef aldığı yönünde bir bilgilerinin olmadığını belirtti.

TALİBAN: TÜRKLER'İ SEVİYORUZ

Saldırıyı henüz üstlenen olmazken uluslararası basın yabancılara yönelik saldırıların büyük çoğunluğundan sorumlu olan Taliban'ı işaret etti.

Taliban dün ülkenin güneyinde 3 kişinin öldüğü bir başka saldırıyı derhal üstlenirken Türklere yönelik saldırı hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Reuters haber ajansının ulaştığı Taliban yetkilileri, "Türklerin öldüğü saldırıyı incelediklerini" belirtti.

AA'ya konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahit de üç Türkün hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı Taliban'ın düzenlemediğini savundu. Mücahit, "Türk halkının Afgan halkıyla din bağı bulunmaktadır. Biz her zaman Türk halkını sevdik ve seviyoruz. Dolayısıyla böyle bir saldırıyı özellikle, bile bile asla yapmayız" dedi. Sözcü Mücahit, daha önce de yanlışlıkla Taliban tarafından Logar kentinde kaçırılan Türkleri, kim olduklarının anlaşılmasından sonra serbest bıraktıklarını hatırlattı. Mücahit, Afganistan'da Taliban'dan başka birçok örgütün faaliyet gösterdiğini söyledi.

Bölgede faaliyet gösterdiği bilinen diğer örgütlerden en çok tanınanları ise Hakkani Ağı, Hizbi İslami Halis, Laşkar-ı İslam, Nazır ve Özbekistan İslami Hareketi.

Türk şirketlerinin Afganistan'da yüzlerce projesi bulunuyor. Daha önce Afganistan'da 2004 yılında dört yol mühendisi öldürülmüştü. Geçen ise Logar eyaletinde helikopterleri arızalanan 8 Türk çalışan Taliban tarafından kaçırılmış, bir ay sonra ise serbest bırakılmışlardı. Türkiye'nin NATO şemsiyesi altında Afganistan'da 459 askeri olsa da bu askerler muharip görevlerde yer almıyor, Afgan güçlerini eğitiyor.