Taner Yıldız: Kürt petrolünün parası Halkbank'a yattı

Taner Yıldız: Kürt petrolünün parası Halkbank'a yattı

Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi ve yeni internet sayfasının tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye üzerinden sevk edilen Kuzey Irak petrolünün akıbetiyle ilgili bilgiler verdi. Şu ana kadar Ceyhan Limanı'ndan üç tanker petrolün sevk edildiğini belirten Yıldız, dördüncü kargonun da pazar akşamı itibariyle yüklenmeye başladığı bilgisini verdi.

"YÜKLENEN KARGONUN NEREYE GİTTİĞİ TÜRKİYE'NİN PROBLEMİ DEĞİL"

Enerji Bakanı petrolün hangi ülkelere satıldığına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

"Yüklenen kargo İsrail'e mi, başka ülkeye mi gitmiştir; bunlar Türkiye'nin problemi değil. Çünkü petrol Irak'ın petrolü, ihaleyi açan ve satan da Iraklı kardeşlerimiz. Onların her türlü tasarrufları kendi bünyeleri içerisinde söz konusu. Belki kargo İsrail'e gitmiş olabilir ama sattıkları nokta başka olabilir. Petrol borsasına giren bir mal birinci, ikinci elden farklı sahipliklere doğru gidebilir. Biz Türkiye olarak bu kısmıyla ilgilenmiyoruz. Genel Akdeniz piyasasına sattıklarını söylediler ve şu anda Kerkük Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'ndaki boş kapasitenin Kuzey Irak tarafından kullanılması dolayısıyla Bağdat'ın da yüklerini hafifletmesi açısından önemli olduğu kanaatindeyiz. Oradaki siyasi istikrarın son üç haftada çok ciddi bozulması enerji sektörünü etkilemektedir. Biz de bunları yakından takip ediyoruz."

"93 MİLYON DOLAR HALKBANK'A YATTI"

Yıldız şimdiye kadar 97 milyon dolarlık Kürt petrolünün satıldığını ve bu miktarın 93 milyon dolarının Halkbank'taki hesaba yatırıldığını söyledi. Türkiye daha önce Bağdat'taki Maliki hükümetiyle Kürt Bölgesi arasındaki petrol anlaşmazlığı için üçlü bir mekanizma önermiş, iki taraf anlaşana dek Kürt petrol gelirlerinin Halkbank'taki ortak hesapta biriktirilmesini teklif etmişti. Bağdat bunu reddetmişti. Yıldız, şu ana dek Halkbank'ta biriken 94 milyon dolar için, "Bu para hem Bağdat'a dekont edilen hem de Erbil'in bilgisinde bulunan paralardır. Irak petrolüne karşı Irak'ın geliri için oluşturulan paralardır. Türkiye'nin kurduğu sistem, bütün bu karmaşa içerisinde değeri daha fazla anlaşılacak bir sistemdir. Bunu zamanla göreceğiz. Halkbank'ın bu sistem içerisinde bulunuyor olması son derece sağlıklı. Bu, bölgemiz ve ülkemiz açısından son derece doğru bir tercihti. Kargolar gittikçe onların paraları da Halkbank'a yatırılacak" dedi.

"IŞİD ENERJİ SEKTÖRÜNÜ ETKİLİYOR"

Bakan Yıldız, Kuzey Irak'tan sevk edilen ve Ceyhan'da depolanan petrolün 2,6 milyon varile kadar çıktığını, kargoların ise birer milyon olarak yüklendiğini söyledi. Günlük 120 bin varil civarında bir sevkiyat gerçekleştiğini ifade eden Yıldız, Ceyhan'daki petrolün miktarının ortalama 1,8-2 milyon varil civarında değiştiğini belitti. Yıldız tanklarda 1 milyon varilin üzerinde depolama kapasitesi bulunduğunu söyledi. Irak'taki gelişmelerin ardından petrol fiyatlarının yükselmesine dair kaygıları da dile getiren Yıldız, "Petrolün 107-108 dolarlara düşen varil fiyatı, IŞİD'in faaliyetleri nedeniyle ortaya çıkan gelişmelerle 115 dolarlar seviyesine yükseldi" dedi.

RAKAMLARLA KÜRT PETROLÜ

- Kuzey Irak'tan Ceyhan'a gelen petrol 2,6 milyon varil.

- Kargolar birer milyon olarak yükleniyor.

- Günlük 120 bin varil sevkiyatı gerçekleşiyor.

-Tanklarda 1 milyon varilin üzerinde depolama kapasitesi var.

- Sevk edilen petrol için Türkiye'nin geliri varil başına 1 dolar.

-IŞİD sonrası petroli varili 107 dolardan 115 dolara yükseldi.