Tarihi camiden geriye kalan minareyi çeşme yaptılar
DHA

Merkez Nilüfer ilçesi Hasanağa Mahallesi'nde bulunan ve yaklaşık 200 yıl önce yapıldığı tahmin edilen tarihi Hasanağa Camii, 2000'li yılların başında yıkılarak yeni bir cami inşa edildi. Camiye yıkım kararı verilmesinin ardından incelemelerde bulunan Anıtlar Kurulu, minareye sağlam raporu verdi.

ÇEŞME OLARAK KULLANILIYOR

Tarihi Hasanağa Camisi yıkıldı, minaresi ise ayakta kaldı. Mahallenin ortasında bir başına kalan minareye değer kazandırmak isteyen mahalleli, bölgede çıkan doğal kaynak suyunu, boru tesisatıyla minarenin alt kısmına getirdi. Etrafına 4 adet musluk yerleştirilen minare, çeşme olarak kullanılmaya başlandı.

"YENİSİ YAPILDI"

Camiinin tarihçesinden ve yıkım aşamasından bahseden Hasanağa Mahalle Muhtarı Halil Turan, "Camimiz 1800'lü yıllara aitti. 2000'li yıllarda caminin yıkımı gerçekleştirildi. Eskiyen cami vatandaşlar için tehlike oluşturduğundan dolayı yerine yenisi yapıldı. Eski caminin olduğu yer meydan haline getirildi. Buradaki minaremizin Anıtlar Kurulu tarafından gerekli kontrolleri yapıldığında, herhangi bir tehlike teşkil etmediği anlaşıldı. Cami yıkıldı fakat minaremiz anıt olarak kalmış oldu. Ayazma Suyu dediğimiz suyun köy kurulduğundan beri bölgeye geldiği söyleniyor. Su sürekli akıyor, doğal kaynak suyudur. Cami yıkıldıktan sonra buradaki su minareye taşınarak minarenin etrafından akmaya başladı." dedi.

CAMİ DEPREMDE HASAR GÖRÜNCE YIKILDI

Dedesinin bu camide imamlık yaptığını söyleyen mahalle sakinlerinden Ahmet Altın, "Cami ahşaptı. Caminin yan tarafında muhtarlık vardı. Cami depremde hasar gördü ve ondan sonra yıkıldı. Minarenin etrafı sonradan yapıldı. Çevresi sonradan düzenlendi. Çeşmeler önceden caminin önündeydi." ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)