Tarım alanları için robot tasarlandı

Tokat'ta, tarım alanlarında el değmeden zirai mücadele, gübreleme ve sulama yapmak amacıyla Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) öğrencilerince tasarlanan "Pars" adlı robot, basın mensuplarına tanıtıldı.

Tarım alanları için robot tasarlandı

GOÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap ve Biyosistem Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Mustafa Tan, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde basın mensuplarına robot hakkında bilgi verdi.

ÇALIŞMA 5 AYDA TAMAMLANDI

Prof. Dr. Kasap, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sefa Tarhan ve Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Metin Özgüven'in öncülüğünde, yüksek lisans öğrencisi Mustafa Tan ile Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Onuralp Sezer, Muhammed Mahbub İbiş ve Mustafa Durgun tarafından yaklaşık 5 aylık çalışma sonucunda tasarlanan robotla, Almanya'da düzenlenen "Uluslararası12. Tarım Robot Yarışması"nda derece aldıklarını söyledi.

ÇİFTÇİYE YARDIMCI

Tarımsal faaliyetlerde otomasyona yönelik gelişmeler yaşandığını belirten Kasap, "Tüm tarımsal işlemlerde, hasat, harman, ilaçlama ve sulama işlemlerinde insan gücü yerine bu robotlar kullanılabilir. Bu konuda çalışmalarımız var" dedi.

Yüksek lisans öğrencisi Tan da "Robotun ekili arazide bitkilere zarar vermeden gitmesini sağladık. İlave yapacağımız ekipmanlarla zirai mücadele, gübreleme, sulama ve ürün taşımaişlemlerini el değmeden yapmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Tan, etrafında sensörler bulunan Pars'ın tarladaki hastalıklı bitkilerin de tespitini yapabileceğinisöyledi.