Tatlıses'in korumalarının 9 büyük hatası

Tatlıses'in korumalarının 9 büyük hatası

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yukarıdaki sözleri İbrahim Tatlıses'in ne kadar dikkatli korunduğu konusunda akıllardaki soru işaretini daha da güçlendirdi.

ÖZEL HAREKATÇI KORUMALAR

İbrahim Tatlıses'e uzun namlulu silahla yapılan saldırı “güvenlik zaafı” iddialarını gündeme getirdi. Eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın saldırıyla ilgili olarak, “Yeteri kadar koruması var, 3 tane. Kendi koruması, özel harekatta yetişmişler. Ama arkada, biraz uzak bir mesafede. Çok arkada araçta duruyorlar. Koruma çok hassas bir iştir. Orada belli ki o anda koruma yeterli değil” şeklindeki açıklaması ise gözlerin Tatlıses'i korumakla görevli olan güvenlik görevlilerine çevrilmesine neden oldu.

UZMANLARA GÖRE 9 ÖLÜMCÜL HATA VAR

Tatlıses'e yapılan saldırıdaki güvenlik açıklarını VATAN'a değerlendiren Atlas Güvenlik Şirketi Güvenlik Uzmanı Emekli Jandarma Binbaşı Ertuğrul Keçeci ve Güvenlik uzmanı eski Özel Harpçi Mete Yarar saldırıdaki güvenlik açıklarını tek tek belirledi.

İşte saldırıdaki ihmaller:

1- Koruma personelleri dış cepheden gelecek bir tehlikeye karşı gözetmede yetersiz kaldı. Korumaların hepsi Tatlıses'i takip ediyor. Aslında onların görevi çevreyi gözetlemek ve şüpheli gördükleri şeylere karşı önlem almak olmalıydı.

2- Koruma personelinin asistan bayanın kapısını açmak yerine güvenlik önlemi alması gerekiyordu. 360 derece atış sahası ve atış istikamet alanlarını tespit etmeli ve Tatlıses'ten önce çıkarak gözlem yapmalılardı.

3- Bu derecede hayati tehlikesi olan kişi, kesinlikle zırhlı bir araca bindirilmeliydi. En azından tabanca veya kalaşnikoftan gelebilecek kurşunlar için 1. seviye zırh olmalıydı. Koruma aracı da zırhlı olmalıydı.

4- Tatlıses'in aracın ön koltuğuna oturtulması çok büyük bir hata. Bindiği aracın sağ arka tarafına oturtulması gerekiyordu. Tehdit altındayken yanıltma amaçlı yer değiştirilmesi sık sık farklı yerlerde oturtulması da düşünülebilirdi. Hatta yanıltma amaçlı olarak koruma aracına bile bindirilebilirdi.

5- Bir korumanın mutlaka Tatlıses'le aynı otomobile bindirilmesi gerekiyordu. İki araç arasında bağın kopma ihtimali değerlendirilmeliydi.

6- Tehdit altındaki Tatlıses'i korumak için en az iki koruma aracı olmalıydı. Biri öncü, biri artçı. Öncü araç olsaydı saldırganlar Tatlıses'in otomobiline önünden ateş edemeyecekti.

7- Tek koruma aracının virajda arkada kalması hata. Koruma araçları virajlarda veya dönüşlerde yan cepheyi korumak için aracın sol veya sağına geçmesi gerekiyordu.

8- Ateş esnasında şoförün duraklaması da büyük hata. Araç durdurulmadan ani dönüşle ateş hattının tersine gitmesi gerekiyordu.

9- Korumalar ateşe karşılık verip saldırganları takip etmeliydi.