Televizyon çağını bitirecek adam

Televizyon çağını bitirecek adam

Hürriyet'te yer alan habere göre, ABD'de yeni bir girişim olarak dikkat çeken Aereo, televizyon endüstrisini ayağa kaldırdı. Aero şirketi müşterilerine akıllı telefonlar veya tabletler vasıtasıyla ABD'de istedikleri TV kanalını seyretme ve istedikleri programı kaydetme olanağı sunuyor. Birçok şehirde ayda 8 dolara bu hizmeti sunan Aereo büyük TV kanalları tarafından dava edildi.

Aereo şirketi bu hizmeti bir anten vasıtasıyla sunuyor. TV sinyallerini alma açısından karasal antenlerle bir farkı bulunmayan bu cihaz internet bağlantısı sayesinde akıllı telefon ve tabletlere görüntü aktarabiliyor.

ABD'de TV hizmetlerinin ezici çoğunluğu karasal antenler yerine dijital platformlar ve uydu, kablo ağlarından paralı olarak veriliyor ve bu model TV kanallarına direkt gelir sağlıyor.

"ŞİRKETLER SİNYALİMİZİ ÇALIYOR"

Klasik karasal anteni akıllı telefon ve tabletlere bağlayan modeli geliştiren Aereo şirketi ise yaptıklarının geçmişte bedavaya anten vasıtasıyla TV seyretme hizmeti vermekten farklı olmadığını belirtiyor.

Aereo CEO'su Chet Kanojia TV kanallarının kendilerini karasal yayın sinyalini kesmekle tehdit ettiklerini belirterek "TV şirketleri böylece kablolu ya da dijital platformlara para ödeyemeyen insanların TV izleme haklarını ellerinden alacak. Buna hakları yok" diyerek TV endüstrisine meydan okudu.

CBS televizyonundan yapılan açıklamada Aereo'nun sunduğu hizmetin telif haklarına aykırı olduğu, şirketin bu hizmet için müşterilerinden ayda 8 dolar aldığını ve bu rakamın hiçbir kısmının TV kanallarına ödenmediğini, sinyallerini adeta çaldıklarını iddia etti.

DAVAYI KAZANIRSA TV'DE BİR DÖNEM KAPANACAK

TV şirketleri ve Aereo'nun mahkemesi ABD üst mahkemesinde görülecek. Eğer TV şirketleri telif davasını kaybederse TV kanalları karasal anten vasıtasıyla yayın yapmamak üzere sinyallerini kesecek. Bu da TV'de bir dönemin sonu anlamına gelebilir. Eğer davayı Aereo'nun kaybetmesi durumunda ise uzmanlar TV endüstrisini kökten değiştirecek girişimin serpilmeden kapanacağına kesin gözüyle bakılıyor.