TEOG kalkıyor: İşte yeni sistem

Liselere geçişte sınavsız bir dönem başlayacak. Çalışma grubu oluşturuldu. Kasım ayında TEOG'un yapılıp yapılmayacağı kamuoyu ile paylaşılacak.

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, yeni modelin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını söyledi.

TEOG kalkıyor: İşte yeni sistem

"BİZ TEOG'LA MI GELDİK?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum." yorumunu yaparak;"TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik? Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin." demişti.

CUMHURBAŞKANIMIZ BÖYLE SÖYLEDİĞİNE GÖRE KALKACAKTIR

Yusuf Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TEOG sistemi ile ilgili açıklamalarına yönelik soruya "Cumhurbaşkanımız böyle söylediğine göre kalkacaktır." cevabını verdi.

TEOG kalkıyor: İşte yeni sistem

"2013'TE SINAVSIZ YERLEŞME MODELİNE YÖNELİK TALİMAT VERMİŞTİ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde merkezi bir sınav olmadan yerleşme modeline doğru bir yönelme konusunda talimat verdiğini ifade ederek: "Şunu kabul etmek lazım, ideal olan şey, ortaöğretime geçiş sürecinde, ilkokul, ortaokul çağındaki çocukları, herhangi bir sınav baskısı ile baskılamadan, bir stres altına sokmadan lise eğitimine devam etmesini temin etmek. İdeal olan bu. Ama Türkiye'nin kendine özgü koşulları, lise sayısının fazlalığı, liseler arasındaki eğitim anlamındaki kategorileştirme gibi faktörler göz önünde bulunduğunda Türkiye, kendi öznel koşulları itibarıyla böyle bir sınav süreci çözüm olarak üretmiş. Ama bu ideal ve doğru çözüm değil.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 2013'ten beri talimatları bu yönde. Yakın bir zamanda, liselere geçişte sınavsız bir dönemin başlayacağını ümit ediyorum. Bu talimat sonrası zaten Bakanlıkta bir çalışma grubu oluşturduk. Çalışmaya başladık. Çalışma verilerini, sayın Bakanımıza, sayın Başbakanımıza arz edip Cumhurbaşkanımızın onaylarını aldıktan sonra, kamuoyuyla da paylaşmış oluruz."

TEOG kalkıyor: İşte yeni sistem

"ÇOK FAZLA SEÇENEK VAR"

"TEOG yerine hangi model gelecek? Üç model konuşuluyor. Birincisi her lise kendi sınavını yapsın. İkincisi not ortalamasına göre bir yerleştirme olabilir mi? Üçüncüsü adrese dayalı bir yerleştirme mümkün mü? Bu üç modele nasıl bakıyorsunuz?" sorularına Tekin, "Masamızda çok daha fazla seçenek var. Hepsini çalışıyoruz arkadaşlarımızla. Neticesini sayın Bakanımız, Başbakanımız kamuoyuyla paylaşır." diye konuştu.

Tekin, "Sınavsız bir model olur mu?" sorusuna, "Olmalı. Onun alt yapısı oluşturulmalı. Öyle düşünüyorum." dedi.

"DEĞERLENDİRME MUTLAKA OLMALI"

Tekin, Liselere geçişte bir ölçü ve değerlendirmenin mutlaka olması gerektiğini belirtirken, "Bu geçişle ilgili kamuoyunu rahatlatacak, objektiviteyi ve adalet inancını sarsmayacak bir değerlendirme mekanizması mutlaka olmalı." ifadesini kullandı.