Terörden dolayı mera alanlarının yarısı kullanılamıyor
AA

mera

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, "Terörle mücadele nedeniyle 14,6 milyon hektar alandan sadece 7,3 milyon hektarın kullanılabildiği mera varlığımızdan tam olarak faydalanabilseydik, koyun keçi varlığımızla dünyada ilk sırada yer alan Yeni Zelanda'yı geçebilecek düzeyde olacaktık." dedi.

"ÜLKEMİZ ADINA BÜYÜK ÖNEM TEŞKİL ETMEKTEDİR"

Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvancılığın kırsaldaki en önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde kurulan birliklerle beraber koyun keçi sayısında artış yaşandığını belirten Çelik, "Son 5 yılda koyun keçi sayımız yaklaşık 7 milyon arttı. Şu an 44 milyon koyun keçi mevcuduyla Avrupa’da birinci, dünyada ise 10. sırada yer alıyoruz. Son 5 yılda bu rakam yüzde 13 artmıştır. Bu sektörün gelişmesi, ülkemiz adına büyük önem teşkil etmektedir." diye konuştu.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISININ ARTIŞINI TERÖR ENGELLİYOR

Merkez Birliği olarak küçükbaş hayvan sayısını artırmak için çalışmalar yaptıklarını aktaran Çelik, bunun için belirledikleri hedeflere terör olayları nedeniyle ulaşamadıklarını vurguladı.

Çelik, meraların küçükbaş hayvancılığın gelişmesindeki önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Son 5 yıldaki hedefimiz; koyun keçi sayımızı 60 milyona çıkarmaktı. Bu hedefimize maalesef ulaşamadık. Terörle mücadele nedeniyle 14,6 milyon hektar alandan sadece 7,3 milyon hektarın kullanılabildiği mera varlığımızdan tam olarak faydalanabilseydik, koyun keçi varlığımızla dünyada ilk sırada yer alan Yeni Zelanda'yı geçebilecek düzeyde olacaktık. Çözüm sürecinde örneğin sadece Van'da koyun keçi sayısında yaklaşık 300 bin artış oldu. Terör olaylarının başlaması, birçok yerin güvenlik bölgesi ilan edilmesi ile meralar kullanılamaz duruma geldi. Hayvan otlatılmasında meralardan yeteri kadar istifade edilemediği için sıkıntı yaşanıyor. Bu bizim için çok büyük bir kayıptır. Küçükbaş hayvancılık meraya dayalı bir sektördür. Merada bir sıkıntı olduğu zaman sektörümüze de olumsuz yansıyor."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)