Tesla, iş gücünü yüzde 7 azaltma kararı aldı
ensonhaber.com

Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli araç şirketi Tesla, iş gücünü yüzde 7 oranında azaltacağını açıkladı. Şirket aldığı bu önemli kararı e-posta yoluyla çalışanlarına duyururken, internet sitesinden de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı.

tesla

ELON MUSK AÇIKLAMA YAPTI

Çalışanlara gönderilen e-postada, şirketin sahibi Elon Musk, artık orta seviye Model 3 üretimine odaklanılması gerektiğini, ve bu küçülmeden etkilenen çalışanların daha iyi iş ve yaşam dengesine sahip farklı şirketler bulabileceğini söyledi. Elon Musk ayrıca şu açıklamalarda bulundu: ''Geçen yıl yüzde 30 oranında bir büyüme gerçekleştirdik, ancak bu bizim karşılayabileceğimiz büyümeden bir hayli fazla. Maalesef tam zamanlı personel sayımızı yüzde 7 azaltmaktan ve yalnızca en önemli mühendisleri elimizde tutmaktan başka seçeneğimiz yok.''

tesla

HİSSELER DÜŞTÜ

Geçtiğimiz ekim ayında attığı bir tweette Elon Musk, Tesla'daki çalışan sayısının 45 bin olduğunu söylemişti. Bu sayıdan hareketle toplam 3 bin 150 kişi işten çıkartılmış olacak. Çıkan bu haberin ardından Tesla hisseleri yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti.

TESLA'NIN İNTERNET SİTESİNDE  YAYINLANAN TAM AÇIKLAMA:

18 Ocak 2019

Bu sabah, tüm Tesla çalışanlarına aşağıdaki e-posta gönderildi:

Hepimizin tecrübe ettiği gibi, geçen yıl Tesla tarihinin en zorlu yılıydı. Bununla birlikte tüm çabalarımızın bir sonucu olarak 2018 yılı, Tesla tarihindeki en başarılı yıl oldu. 2018 yılının son çeyreğinde, neredeyse 2017 yılındaki ürettiğimiz toplam araç kadar araba ürettik. Ayrıca ürettiğimiz Model 3, ABD'de 2018'in en çok satan premium aracı oldu. Gerçekleştirdiğimiz bu olağanüstü başarı, çok az kişinin düşündüğü bir şeydi.

Dünyadaki bütün yaşamlar için sürdürülebilir ulaşım ve enerjinin gelişimini hızlandırma amacımıza baktığımızda, arabalarımızı, bataryalarımızı ve güneş ürünlerimizi fosil yakıtlarla maliyet açısından rekabetçi hale getirmek için oldukça zorlu bir süreçle karşı karşıyayız. Bu konuda büyük ilerleme kaydetmiş olsak da ürünlerimiz birçok insan için hala çok pahalı. Tesla, 10 yıldır otomobil üretiyor ve ekonomik ve sürdürülebilir yönden ürün üretebilmek ve hayatta kalabilmek için diğer rakiplerimizden çok daha fazla çalışmamız gerekiyor.

Geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4 kazanç elde ettik. Bu rakam, çoğu standarda göre çok az olsa da, Tesla'yı kurduğumuzdan bu yana en anlamlı kazançtı. Dördüncü çeyrekte ise bu rakamdan daha az bir kazanç elde ettik. Bu rakamlar araçların yüksek fiyatlı satılmasından kaynaklanıyor.

Mayıs ayından itibaren daha fazla müşteriye ulaşmamız gerekeceğinden, pazarlarda orta seviye Model 3 araçlarını sunmamız gerekecek. Ayrıca Model 3'ün daha ucuz seçenekli olan modellerini üretmemiz gerekiyor.

Bütün bu rakamlar ve veriler için sizden özür dilerim. Ancak tüm gerçekleri ve rakamları bildiğinizden emin olmak, önümüzdeki yolun ne kadar zorlu olduğunu anlamanızı istiyorum. Her zaman önemli zorluklarla karşı karşıya kaldığımız için, bu zorluklar bizim için bir ilk olmayacak. Daha iyi iş ve yaşam dengesi sağlayabilen birçok şirket var, Uygun maliyetli ve temiz enerji ürünlerini üretebilmek, mutlaka aşırı çaba ve yaratıcılık gerektiriyor. Ancak geleceğimizin iyi olmasını sağlamak için bütün bunları başarmamız şarttır.

Yukarıda bahsettiğim açıklamaların bir sonucu olarak malesef tam zamanlı personel sayımızı yüzde 7 düşürmekten başka bir seçeneğimiz yok. Geçen yıl yüzde 30 büyüdük, ancak bu destek verebileceğimizden çok daha fazla. Yalnızca en kritik mühendislerimizi elimizde tutacağız, Model 3 üretimini artırırken ve önümüzdeki aylarda birçok üretim mühendisliği geliştirmesi yaparken, Tesla'nın bu kesintileri yapması gerekecek. Tesla'nın standart Model 3 aracını 35 bin dolardan üretmek için gereken ekonomiyi elde etmek ve hala hayatta kalabilen bir şirket olabilmemiz için yüksek hacimli üretim kapasitelerimizi geliştirmek çok önemlidir. Bunun başka bir yolu yok.

İşten ayrılanlara, amacımıza ulaşmamız için yaptığınız her şey adına teşekkür ederim. Tesla'ya katkılarınızdan dolayı minnettarım. Siz olmasaydınız, bugün bu noktaya gelemezdik.

Geride kalan personelimiz için ileride birçok zorluk olsa da, dünyadaki bütün şirketler arasındaki en heyecan verici yol haritasına sahip olduğumuza inanıyorum.

Sizinle birlikte çalışmaktan onur duyuyorum.

Her şey için teşekkürler.

ELON

[ORİJİNAL METİN]


Günün önemli gelişmeleri VİDEO