Tezkerelere muhalefetten tepkiler

Tezkerelere muhalefetten tepkiler

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, tezkereyi "muamma tezkere" olarak nitelendirerek, "büyük ihtimalle hayır deriz" diye konuştu.

Hürriyet'te yer alan habere göre Tekin, "Önümüze torba yasalar gibi, torba bir tezkere getiriyorlar. Muamma gibi bir tezkere. İçeriğinin ne olduğu belli değil. Yarın TBMM Grup toplantısında ayrıntısıyla ele alacağız. Ancak büyük olasılıkla bu muamma tezkereye hayır diyeceğiz" dedi.

MHP: TEZKEREDE YABANCI UNSURLAR KISMI DAHA AÇIK OLMALI

MHP, hükümetin TBMM'ye gönderdiği tezkerede "yabancı unsurlar konusundaki ifadelerin daha sarih olmasını" istedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş yaptığı açıklamada, "Yabancı unsurlarla ilgili kısmı açık değil. Birazcık daha hükümetin açıklaması gerekir. Çok global ifadeler kullanılmış" dedi.

MHP'nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülke güvenliği ile gerekli tedbirleri almasına daha önceki tezkerelerde de itirazı olmadığını hatırlatan Türkeş, "TSK'nın ülke güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirleri almasına dün de itirazımız yoktu. Daha önceki tezkerelerde de bu yönde oy kullandık" dedi.

"DAHA SARİH OLMALI"

TBMM'de MHP adına tezkere görüşmelerinde Mehmet Şandır'ın konuşacağını da söyleyen Türkeş, "konunun daha hassasiyetle ele alınması gerekir" dedi.

Türkeş, Türkiye topraklarına konuşlanacak yabancı güçler konusunda ise, "Bunun daha sarih, açıklanmış hale gelmesi lazım. Tedbir amaçlı ne demek? Muharip güç var mı, yoksa bir tampon bölge mi olacak ? hükümetin bunları daha net ifadelerle ortaya koyması gerekir" dedi.

TEZKEREYE İKİNCİ HAYIR, HDP'DEN

Hükümetin, Suriye ve Irak tezkeresine bir 'hayır'da HDP'den geldi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Oyumuz hayır olacak" dedi.

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise, "Rojava'da onurlu direniş gösteren Kürt halkı ile eli kanlı IŞİD'i aynı kefeye koyan bir tezkereye 'evet' demeyiz. Bu tezkere çözüm sürecinin ruhuna da aykırıdır. Sanki hükümetin gizli bir gündemi var gibi" dedi.

Baluken, tezkereye 'hayır' oyu vereceklerini açıkladı. Yarın kendisinin İmralı'ya gideceğini; Ertuğrul Kürkçü'nün ise partinin tavrına ilişkin basın toplantısı yapacağını söyledi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİN RUHUNA AYKIRI"

Baluken, bu tezkerenin Türkiye'yi bölgesel bir kaos ortamına sürükleyeceğini belirterek, "Hiçbir askeri seçeneğin çözüm getirmeyeceğine inanıyoruz. Bugüne kadar tezkerelere 'hayır' dedik. Burada da son derece sorunlu bazı alanlar olduğunu görüyoruz. Türkiye'yi direkt olarak Suriye ve Irak'ta çatışma sürecine dahil edecek,  oradaki halklara rağmen, onlarla bazı çatışmalara yol açabilir. Özellikle PKK'nın terör unsuru olarak tanımlanmış olması, buna karşı askeri seçeneklerin dahil olduğu vurgusu  çözüm sürecinin ruhuna uygunluk açısından da sıkıntılı bir alana işaret ediyor" dedi.

"HÜKÜMETİN GİZLİ GÜNDEMİ VAR GİBİ"

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın değerlendirmesi ise şöyle:

"Çerçevesi belli olmayan, ne yaptığını bilmeyen, kafası karmakarışık ve sanki kendine göre gizli bir gündemi olan hükümetin Meclisi kendi isteği doğrultusunda yönlendirme çabasıdır bu tezkere.

Irak ve Suriye'deki terörist gruplar, diyor. Bunlara yardım eden hükümetin kendisi değil miydi? Tezkerede bir kelime olsun Türkmenlerin, Kürtlerin, Ezidilerin'in çektikleri çileden bahsedilmemiş. Türkiye'deki 20 milyon Kürt'ün hassasiyeti yok sayılmış. Kobani'de 3 yıldır IŞİD'in saldırısına maruz kalan, Rojova'da bunlarla mücadele eden Kürtler, eli kanlı, lejyoner örgütle bir tutulmuş. Bu Kürtlerde müthiş bir gönül kırılması yarattı. Çözüm sürecinin ruhuna, işleyişine de bugüne kadarki kazanımlarına da aykırı. Evet, demeyeceğiz."